Nieuws/Binnenland

'Schiphol moet naam veranderen'

VVD Domstad pleit voor vliegveld 'Amsterdam-Utrecht Airport Schiphol'

Door door Mike Muller 

De nationale luchthaven Amsterdam Schiphol Airport moet worden omgedoopt tot 'Amsterdam-Utrecht Airport Schiphol'. Fractievoorzitter Dimitri Gilissen van de VVD in de Utrechtse gemeenteraad wil dat de Domstad meer gaat profiteren van het drukbezochte vliegveld en heeft daarom deze naamsuitbreiding bedacht.

De liberaal loopt al langer met het plan rond, maar wil dat de gemeente Utrecht en Schiphol daar nu ook uitvoering aan gaan geven. "Dat zou heel goed zijn om Utrecht op de kaart te zetten", aldus Gilissen, die hierover deze week met het gemeentebestuur heeft gesproken. "Praktisch gezien ben je vanaf de terminal met dezelfde tijd in het centrum van Utrecht als in het centrum van Amsterdam. Ik snap niet dat we daar niet van kunnen profiteren."

De VVD'er denkt dat de naamsaanpassing ook zijn positieve vruchten afwerpt op de campagne rond de start van de Tour de France, volgend jaar in de Domstad. "Mensen vanuit de hele wereld zullen naar Utrecht komen. Door Utrecht in de naam van Schiphol te vermelden kan dat heel positief uitpakken voor de naamsbekendheid van Utrecht en de stadspromotie."

Toerisme Utrecht juicht het geluid van Gilissen toe. "Het zou heel goed zijn voor de stad Utrecht als deze naam wordt aangenomen", stelt Susanne Canisius. "Veel mensen denken dat Utrecht heel ver weg is van Amsterdam, dus wij moeten telkens uitleggen dat het maar ongeveer dertig minuten rijden is. Veel toeristen en bezoekers beseffen niet dat de afstanden in ons kleine landje zo klein zijn."

Woordvoerder Jeroen Bos van Amsterdam Schiphol Airport spreekt van een 'sympathiek' idee, maar prikt het proefballonnetje wel direct lek. "Praktisch gezien is het onmogelijk, want er zijn nu eenmaal internationale regels over vastgesteld. Daarnaast denk ik het alleen maar meer verwarring oplevert."

Gilissen pareert die kritiek. "Als je echt wil is daar vast wel een mouw aan te passen. In Maastricht is het ook 'Maastricht-Aachen Airport' geworden, en je hebt ook Rotterdam The Hague Airport (vliegveld Zestienhoven), dus waarom zou dat hier niet kunnen?!"

De fractievoorzitter hoopt dat zijn plan door de gemeente Utrecht wordt opgepakt. Wethouder Jeroen Kreijkamp kon niet inhoudelijk reageren.