Nieuws/Binnenland
921785
Binnenland

Commotie bij RTV Utrecht om 'gay' interieur

Na commotie over een verbouwing bij RTV Utrecht is gisteren subiet een pronkpaneel van de muur gehaald. „We hebben besloten het ter plekke weg te halen”, zegt directeur Paul van der Lugt.

Daags na terugkomst van Van der Lugts vakantie bleken veel journalisten het ontwerp niet bij de uitstraling van RTV Utrecht vinden passen. Op GeenStijl werd het nieuwe ontwerp gisteren ’gay’ genoemd. Toevallig blijkt homozender OUTtv van Ziggo per 1 oktober intrek nemen in het RTV-pand.

Eerder op de dag leek de regionale omroep met belastinggeld een nieuw interieur voorzien van bladgoud en Swarovski-kristallen te hebben bekostigd.

Volgens woordvoerder Chiel Harten van interieurspecialist Uw Vastgoedstylist gaat het om nepsteentjes. Eerder onderschreef hij dat het management en de ondernemingsraad van RTV Utrecht de ontwerpen meermaals hadden bekeken en van een akkoord voorzien. De Swarovskifoto’s zijn inmiddels van Facebook gehaald. Op de facebookpagina is te zien dat medewerkers met bladgoud in de weer zijn.

De verbouwing (1500 m2) kost €3,5 ton. Medewerkers van de regio-omroep worden na de verbouwing gestimuleerd meer thuis te werken, en tegelijkertijd wordt er „een gevoel van een gezellige huiskamer” gecreëerd. Een breed samengestelde werkgroep zou daarvoor verantwoordelijk zijn. „We willen mensen maximaal creatief stimuleren. Als het goed is ga je dat ook in de programmering terug zien”, aldus de directeur.

„We experimenteren nog met een paar dingen, we zitten midden in de verbouwing”, aldus de zenderbaas. „Ik schaam me daar niet voor. Het is de eerste verbouwing sinds we dit pand tien jaar geleden in gebruik namen. We werken met minder ruimte en besparen kosten door verhuur.”

Ondanks die uitleg vindt de Utrechtse VVD dat het beeld dat wordt opgeroepen niet rijmt met dat van een sobere en doelmatig gefinancierde instelling. „Dat kunnen ze beter aan goede programma’s besteden.” SP-fractievoorzitter Nicole van Gemert had liever gezien dat voor het geld „een paar goede journalisten” worden aangesteld.

Eerder overwoog RTV Utrecht om een glijbaan inpandig aan te brengen om de creativiteit naar een hoger plan te brengen, naar voorbeeld van internationals als Google, Lego en Youtube. Die kwam er uit kostenbesparingen uiteindelijk niet.