921802
Buitenland

Ierse oud-premier Reynolds overleden

De Ierse oud-premier Albert Reynolds (81) is overleden, zo meldde de publieke omroep RTE donderdag. Hij speelde een beslissende rol in het vredesproces in Noord-Ierland toen hij in 1993 de Downing Street Declaration tekende samen met zijn Britse ambtgenoot John Major. Daarin erkende het Verenigd Koninkrijk het recht op zelfbeschikking van het Ierse volk, dat eeuwenlang door de Engelsen met voeten was getreden.

De verklaring van Downing Street, de zetel van de Britse premiers, effende mede de weg naar het staakt-het-vuren in de Noord-Ierse burgeroorlog het jaar erop. Dit maakte de weg vrij voor vrede in Ulster.

Reynolds was de achtste premier van de Ierse Republiek. Hij was van eenvoudige afkomst en kon uit geldgebrek ondanks zijn talenten niet studeren in het arme Ierland van de jaren 50. Al op de basisschool bleek zijn ondernemerschap toen hij een zakcentje bijverdiende door de aan- en verkoop van snoep, aldus de BBC. Reynolds schopte het tot miljonair voor hij op zijn 44e de politiek inging. Hij was getrouwd en had 7 kinderen.