Nieuws/Binnenland
921808230
Binnenland

Groningse dansleraar krijgt 7 jaar cel voor reeks zedendelicten

Khalid A. met z’n advocaat.

Khalid A. met z’n advocaat.

GRONINGEN - Dansleraar Khalid A. (38) uit Groningen is vrijdag voor de rechtbank in Groningen veroordeeld tot een onvoorwaardelijke celstraf van zeven jaar. De rechtbank acht goeddeels bewezen dat er (steun)bewijs is bij vorig jaar opzienbarende aangiften van een serie zedenmisdrijven. Het ging om meermalen gepleegde verkrachting en aanranding, onder dak bij een populaire dansschool.

Khalid A. met z’n advocaat.

Khalid A. met z’n advocaat.

A. mag na zijn straftijd tevens vijf jaar lang geen beroep als dansleraar uitoefenen. „Hij heeft het vertrouwen van de dansers en hun ouders ernstig geschonden”, aldus de rechtbank. „Uit hun verklaringen blijkt duidelijk hoeveel last zij nog altijd hebben van wat hen is overkomen. Dat de man geen inzicht heeft getoond in het verwerpelijke van zijn handelen, neemt de rechtbank hem extra kwalijk”, licht de rechtbank toe over de slachtoffers en de nu veroordeelde dader.

Doelwit

A. hield op zitting dagenlang stug vol dat hij vooral het doelwit was van een groep danseressen, die tegen hem samenspanden op zijn dansschool Groningen Dance Center (GDC). Hun uiterst gedetailleerde aangiften van ernstige zedenfeiten - volgens de verklaringen gepleegd toen de vrouwen op één na minderjarig waren - zijn goeddeels niet te bewijzen, stelde hij keer op keer. Waarom ze dat allemaal bedacht zouden hebben wist hij ook niet…

De rechtbank meent nu echter na een maand beraad dat er geen aanwijzingen zijn voor onwaarheden in de aangiften van de dertien betrokken danseressen en leraren uit de periode van 2015 tot en met 2020. „De aangiften zijn betrouwbaar! Sommige aangeefsters waren aanvankelijk juist terughoudend om aangifte te doen.” Ze hebben het dus niet verzonnen: Dat aangiften zo op elkaar leken komt doordat er sterke gelijkenis was hoe de verdachte de verschillende vrouwen misbruikte, aldus de rechtbank. „De gebruikte manier van stretchen was ontucht. De oefeningen hadden onmiskenbaar een seksuele lading.” De rechtbank doelde op allerlei strekoefeningen in houdingen waaruit de meisjes feitelijk niet zelf konden wegkomen. In die poses wist A. ze soms tot verregaande seksuele handelingen over te halen.

’Misbruik van vertrouwen’

De verdachte zou danseressen van zijn populaire school hebben voorgehouden dat hij ze een betere plek in teams van de dansschool kon geven, als ze aan zijn ’wensen’ toegaven. Het grote verschil in leeftijd en status tussen docent en leerlingen laat de rechtbank daarbij zwaar meewegen. „Er is op grove wijze misbruik gemaakt van vertrouwen. Verdachte heeft geen enkel oog gehad voor de gevolgen voor zijn slachtoffers.” De rechtbank acht de kans op herhaling bovendien groot. Er is een contactverbod opgelegd voor de duur van vijf jaar.

Het feit dat er veel media-aandacht was is geen reden geweest de straf aan te passen. Justitie had vorige maand zeven jaar eveneens celstraf geëist. Een bedrag van bij elkaar tachtigduizend euro aan smartengeld is eveneens toegewezen.

Advocaat mr. Maartje Schaap staat een groep slachtoffers bij. Die reageerden positief op het vonnis, bleek op de rechtbank. Er leek een last van hen af te vallen. „Dit is ook erkenning voor hen. Je verwacht dat je kinderen veilig zijn”, zegt ze in de wandelgangen van de rechtbank. „We hadden wel gedacht dat de straf conform de eis zou zijn.”