Nieuws/Buitenland
921919
Buitenland

Netanyahu vergelijkt Hamas met ISIS

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de islamitische verzetsbeweging Hamas woensdag vergeleken met de extremistische groepering Islamitische Staat (ISIS). Hij zei in een tv-toespraak dat de groepen „takken van dezelfde boom” zijn.

Ook heeft Netanyahu woensdag gezegd de strijd in Gaza niet op te geven. Hij zal „niet stoppen tot de veiligheid van de inwoners van het zuiden en heel Israël is gegarandeerd”.

Volgens een woordvoerder van Hamas zijn de uitspraken van de Israëlische premier „een poging om mislukking te maskeren”, schrijft de BBC.

Het geweld op de Gazastrook brak dinsdag weer los toen Israël luchtaanvallen uitvoerden op Gaza, nadat vanuit het Palestijnse gebied raketten waren afgevuurd op Israël. De onderhandelingen over een wapenstilstand liepen daardoor stuk en de tijdelijke gevechtspauze werd opgeheven. Inmiddels zijn al meer dan 200 raketten afgevuurd op Israël.

De VN-veiligheidsraad is bezorgd over de nieuwe geweldsgolf en roept Israël en de Palestijnen op de onderhandelingen te hervatten. De raad hoopt dat er een blijvend en langdurig staakt-het-vuren kan worden bereikt.