Nieuws/Binnenland
922251
Binnenland

'Slachtoffer liquidatie is beroepscrimineel'

De man die maandagavond in Amsterdam-Oost is neergeschoten en in een ziekenhuis overleed, is de beruchte crimineel Derkiaoui van der Meijden (34). Dat bevestigde de politie dinsdag.

De man, een bekende van de politie, werd rond 23.15 uur neergeschoten op de hoek van de Van Eesterenlaan en de Borneokade. Hij zou een kogelwerend vest hebben gedragen en nog geprobeerd hebben te vluchten voor de schutter of schutters, maar tevergeefs. De politie trof hem met diverse verwondingen aan bij de Entrepotbrug. Van der Meijden stierf later in de nacht aan zijn verwondingen.

Scooter

De politie heeft de hele nacht en ochtend onderzoek gedaan in het gebied waar de schietpartij plaatshad. Dat is tegen het middaguur weer vrijgegeven. Volgens getuigen is na het schietincident een donkergekleurde scooter weggereden in de richting van de Panamalaan. Er is nog niemand aangehouden.

Van der Meijden zou verdacht zijn geweest van betrokkenheid bij de kogelregen in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in december 2012, die twee mannen het leven kostte. Hij is hiervoor echter nooit aangehouden.

Golf liquidaties

De gewelddadige dood van Van der Meijden lijkt te passen in een golf liquidaties, die in oktober 2012 op gang kwam met de moord op Najeb Bouhbouh in Antwerpen. Het geweld in de Staatsliedenbuurt is daarop mogelijk een reactie geweest. Daarna volgden nog zeker vier dodelijke schietpartijen.

Vóór het incident van maandag was crimineel Gwenette Martha het laatst bekende slachtoffer. Hij werd op 22 mei in Amstelveen met tientallen kogels doorzeefd. Martha (40) was een vriend van Bouhbouh.