Nieuws
922267
Nieuws

Steve Ballmer stapt op bij Microsoft

Steve Ballmer is opgestapt bij Microsoft. De oud-topman van de softwarereus die nog wel als commissaris bij het bedrijf werkte stopt met al zijn bestuursfuncties en richt zich op zijn aankoop, de Amerikaanse basketbalclub Los Angeles Clippers.

De miljardair, die in zijn Microsoftjaren vooral bekend werd van de schreeuwende en rondspringende topman bij een presentatie, nam de Clippers over van Donald Sterling. Die raakte eerder dit jaar in opspraak vanwege racistische uitlatingen over spelers. Sterling kreeg een levenslange schorsing van de NBA.

De verkoop van de Los Angeles Clippers mocht van de rechter onlangs doorgaan zonder toestemming van Sterling. Ballmer, 58 jaar, zou $2 miljard voor de club hebben neergeteld.

Weinig rendement

’Werknemer nummer 30’ die in 2000 topman Bill Gates bij Microsoft als topman verving, is netto $15,2 miljard waard. Hij vernieuwde Windows, lanceerde de Office-software en de spelcomputer Xbox. Ook kocht hij Skype en ontwikkelde hij Outlook, waarop miljoenen mensen mailen en hun agenda’s bijhouden.

De koers zakte onder Ballmer met 36% weg. Hoewel Microsoft jarenlang een grote winstmachine was, hield Wall Street Ballmer – anders dan Apple – op afstand. Het werd onder Ballmer nooit een geliefd aandeel.

Zijn recente steun van $2 miljard om pc-maker en grootafnemer Dell uit de problemen te krijgen, gaf evenmin het idee dat Microsoft nou voorop liep met nieuwe technologie.