Nieuws/Binnenland
922271
Binnenland

Geen ceremonie bij vertrek Maleisische doden

De stoffelijke resten van 22 Maleisische slachtoffers van de vliegtuigcrash vertrekken donderdag zonder ceremonieel uit Nederland naar Maleisië. Er gaan 18 kisten met stoffelijke overschotten en 4 urnen met as met een speciaal vliegtuig naar Kuala Lumpur. De resten van vier slachtoffers zijn gecremeerd in Nederland. Dat heeft de Maleisische ambassadeur Fauziah Mohd Taib dinsdag gezegd.

In Kuala Lumpur wordt het vliegtuig met de slachtoffers vrijdag opgewacht door onder anderen de Maleisische koning. Bij de aankomst van de lichamen is er wel een ceremonie. De ambassadeur vliegt woensdag terug naar Maleisië om erbij te zijn. Vrijdag is een dag van nationale rouw in haar land.

Het toestel van Malaysia Airlines werd ruim een maand geleden neergehaald boven het oosten van Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven. Onder de doden zijn 196 Nederlanders en 43 Maleisiërs. Twee van hen hadden paspoorten van beide landen.

Van de Maleisische slachtoffers zijn er al 28 geïdentificeerd, volgens de ambassadeur, van wie er donderdag dus 22 naar huis worden gevlogen. Op een later tijdstip worden de overige slachtoffers teruggevlogen. Wanneer dat gebeurt, kon de ambassadeur nog niet zeggen.

Voor het vervoer van de stoffelijke resten van Hilversum, waar de identificatie plaats had, naar Schiphol worden geen rijkswegen afgesloten.