Nieuws/Binnenland
922288
Binnenland

Rijnzwemmer komt aan in Rotterdam

De Zwitserse langeafstandszwemmer Ernst Bromeis, die de hele Rijn probeert af te zwemmen, heeft dinsdag na ruim 40 dagen Rotterdam bereikt.

De zwemmer besloot gelijk door te lopen naar Hoek van Holland. Vandaar zwemt hij woensdagmorgen zijn laatste etappe, naar de Noordzee. Dat meldde het Havenbedrijf Rotterdam.

De 46-jarige Bromeis vertrok op 7 juli bij de oorsprong van de rivier, het Zwitserse Lago di Dentro, in de buurt van Andermatt, om de bijna 1250 kilometer naar de Noordzee te overbruggen. Hij wil met zijn zwemtocht aandacht vragen voor het belang van schoon water.

Voor het zwemmen door de Rotterdamse haven gelden restricties. Zo is het verboden zwemmende havenbekkens over te steken of te zwemmen als een zeeschip passeert. Daarom besloot de Zwitser naar Hoek van Holland te lopen. Ook in Duitsland is niet door havens gezwommen, aldus het Havenbedrijf.

Zaterdag wordt in Rotterdam aan de Wilhelminapier ook nog een Duitse Rijnzwemmer verwacht. Professor Andreas Fath heeft namens de stichting Rhei nesWasser eveneens de hele Rijn afgezwommen. Hij zwemt ook niet verder door de Rotterdamse haven en pakt in Hoek van Holland de draad weer op voor de laatste etappe.