Nieuws
922289
Nieuws

Optimistische AEX sluit ruim boven 400 punten

Beleggers op Beursplein 5 trokken dinsdag de positieve stemming van een dag eerder naadloos door. Geholpen door een sterk cijfer over de Amerikaanse huizenmarkt en het uitblijven van negatief nieuws uit Rusland en Oekraïne was de sfeer optimistisch. Het grootste (positieve) vuurwerk kwam van TKH Group.

De AEX eindigde 0,85% hoger op 403,31 punten, niet ver onder het hoogste punt van de dag. De graadmeter eindigde dus ook weer boven de psychologische 400 puntengrens, iets wat in de maand augustus nog niet gelukt was. De Midkap-index ging 1,6% vooruit naar 596,14 punten.

Elders in Europa deed vooral de beurs van Frankfurt het goed met 1% winst. Parijs en Londen wonnen allebei circa 0,6%.

Na een prima sessie gisteren deden de graadmeters op Wall Street het ook vandaag heel aardig. Rond het slot in Amsterdam had zowel de Dow Jones-index als de S&P500 de winst uitgebouwd tot zo'n 0,4%.

Sterk huizenmarktcijfer

Vooral een cijfer over de Amerikaanse huizenmarkt betekende halverwege de middag een meevaller. Het aantal huizen waarvan de bouw is gestart is in juli met bijna 16% gestegen in vergelijking met een maand eerder. Dat cijfer was veel beter dan verwacht, en ook het cijfer over juni werd naar boven bijgesteld.

Toch viel de reactie op de beurzen in Europa en Amerika mee, zei VS-econoom Philip Marey van Rabobank. "Het lag in de lijn der verwachting dat deze cijfers zouden herstellen. Het aantal woningen waarvan de bouw is gestart lag al een tijdje onder het niveau van het aantal bouwvergunningen. En het aantal vergunningen liep alweer een tijdje achter bij het optimisme van huizenbouwers."

Marey wees op de sterke reactie van de beurzen gisteren op de vertrouwensindex van de Amerikaanse huizenbouwersorganisatie. "Daarmee hebben beleggers er al een beetje op voorgesorteerd dat ook deze cijfers goed zouden zijn."

Tegelijkertijd gaan deze cijfers alleen over de aanbodzijde van de huizenmarkt, tekent Marey aan. "En de aanbodzijde is nooit echt het probleem geweest. Het overschot dat er was na de crisis is langzaam weggewerkt. Daardoor dreigt nu weer een woningtekort, en dus is het weer tijd om te bouwen. Maar de vraag is of met name starters die huizen ook kunnen kopen."

Juist die groep zit met relatief hoge studieschulden en ook relatief hoge werkloosheid, zegt Marey. "De markt moet toe naar een herstel dat wordt geleid door huizenkopers. En aan de vraagkant zit dus een zwakte. Tot nu toe zijn de huizenprijzen in de VS vooral opgedreven door beleggingsfondsen, die huizen hebben opgekocht en hebben omgebouwd voor verhuur. Maar onlangs zagen we voor het eerst sinds februari 2012 een daling in de huizenprijzenindex, wat wil zeggen dat de Amerikaanse huizenmarkt momentum verliest."

Verder bleken de consumentenprijzen in de VS in juli met 0,1% te zijn gestegen ten opzichte van juni. Dat cijfer was in lijn met de verwachtingen. "Het cijfer geeft aan dat de inflatie aan het stabiliseren is", vindt Rabo-econoom Marey. "Dit cijfer bevestigt dat inflatie niet echt een grote zorg is voor de Fed. Die kijkt toch meer naar bijvoorbeeld de 'onderbenutting' op de arbeidsmarkt."

Uit het Verenigd Koninkrijk kwam vanmorgen al het inflatiecijfer. Dat viel met 1,6% over juli wat tegen. Economen hadden in doorsnee op 1,8% inflatie gerekend.

Beleggers in Europa trokken het positieve sentiment van een dag eerder goed door. Handelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank schreef dat vooral toe aan het uitblijven van negatief nieuws in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.

Jackson Hole

"Maar ik verwacht niet dat beleggers aggressief verder zullen kopen", zei Jongbloed aan het begin van de middag. "Zolang het de komende dagen rustig blijft tussen Rusland en Oekraïne, zal de markt een beetje doorkabbelen en zal de focus in de loop van de week verlegd worden naar de bijeenkomst in het Amerikaanse Jackson Hole."

Daar komen dit weekend allerlei financiële hotshots bij elkaar. Onder meer de presidenten van de centrale banken van de VS, Europa en Japan geven acte de présence. Fed-president Janet Yellen zal vrijdag al een speech geven, die met name over de arbeidsmarkt zal gaan en de gevolgen voor het beleid van de Amerikaanse centrale bank.

Een interessant thema, vindt Rabo-econoom Marey. "Het gaat niet direct over monetair beleid, maar de arbeidsmarkt is wel één van de belangrijkste issues voor centrale bankiers. Het is ook een belangrijk discussiepunt tussen de duiven en de haviken binnen de Fed."

Saxo-handelaar Jongbloed is vooral benieuwd wat er achter de schermen wordt besproken over de verhouding tussen de euro en de dollar. "De grote vraag is: wat vinden we een goed niveau voor de euro/dollar. Is Amerika bijvoorbeeld bereid om de dollar te laten zakken tot $1,25 tegenover de euro?"

Zulke 'afspraken' zullen nooit openbaar worden gemaakt, zegt Jongbloed, maar de bijeenkomst biedt wel een goede mogelijkheid om de klokken gelijk te zetten. "De VS hebben er ook niets aan als Europa terugzakt in een recessie. Als de dollar sterker wordt en de Europese export weer kan opbloeien, is dat ook voor Amerika goed."

ArcelorMittal opnieuw gewild

In de AEX voerde SBM Offshore de lange lijst met winnaars aan met 2,3% winst op €10,49.

Ook de uitgevers in de AEX stonden er goed bij. Wolters Kluwer won 1,8% op €20,72, Reed Elsevier werd 1,2% hoger gezet op €17,18.

ArcelorMittal klom 1,6% naar €10,65. Gisteren zat het staalaandeel ook al flink in de lift. Saxo-handelaar Jongbloed verwees naar de behoorlijke kwartaalcijfers van mijnbouwer BHP Billiton. "Maar ik zie dit eerder als een technisch herstel dan dat er nu een structurele ommekeer is in het aandeel. Zolang het bedrijf niet een deel van de schulden afbouwt, blijft het aandeel rond deze niveaus hangen."

Randstad kon ook op kopersinteresse rekenen. De uitzender kreeg er 1,5% bij op €35,43. Delta Lloyd werd 1,4% meer waard op €17,95. De verzekeraar gaat een portefeuille Nederlandse hypotheken bundelen en doorverkopen.

Fugro daarentegen deed een stapje terug en werd 0,4% minder waard op €28,14. Kepler Cheuvreux verlaagde zijn koersdoel voor de bodemonderzoeker van €42 naar €31. Het advies blijft 'houden'. Boskalis behoorde ook bij schaarse dalers en leverde 0,2% in op €41,50. Overnameprooien Ziggo (-0,3% op €35,10) en Corio (-0,3% op €39,35) stonden ook in de min.

De cijfers van Midkapper TKH Group werden door beleggers enthousiast ontvangen. De koers van het technologiebedrijf schoot 8,9% omhoog naar €25,24. TKH heeft zijn winst en omzet in het tweede kwartaal flink zien toenemen.

Air France KLM werd 4,6% duurder op €7,91. Voor USG People hadden beleggers 2,8% meer over op €9,48.

Het in zwaar weer verkerende Imtech moest na de recente opleving 2,1% afstaan op €0,38. Daarnaast stonden alleen vastgoedfonds Vastned (-0,1% op €36,76) in de min, zij het minimaal. Onlinebroker BinckBank eindigde vlak op €8,18.

Stern krijgt tik

AScX-aandeel Stern Groep dook 5,7% in het rood tot €13,75 na de presentatie van teleurstellende resultaten maandag nabeurs. In de eerste helft van 2014 halveerde de winst vanwege de moeilijke markt.

Investeerder Value8 klom 3,2% naar €11,40, na het bericht dat het een belang neemt in het Belgische beursfonds Sucraf. Financiële details werden niet bekendgemaakt. Automatiseerder Ordina (+4% op €1,79) en technologiebedrijf Kendrion (+3,7% op €23,95) boekten fikse winsten, zonder duidelijke aanleiding.

Esperite, het voormalige Cryo-Save, stond lange tijd in het groen, maar sloot uiteindelijk 0,25% lager op €1,62. Het bedrijf heeft het nettoverlies in het eerste halfjaar verkleind tot €1,1 miljoen, tegen €2,5 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.

Op de lokale markt zag Pharming de koers 4,1% oftewel 2 eurocent aantrekken naar €0,41. Het Leidse biotechnologiebedrijf neemt een aantal bezittingen van een failliete Franse branchegenoot over.

De cijfers van de maker van digitale kaarten AND werden niet al te best ontvangen. Het bedrijf voerde de winst en omzet in het eerste halfjaar op, maar AND gaf tegelijkertijd aan dat de economische omstandigheden en de verdienmodellen in de markt voor digitale kaarten onzeker blijven. Het aandeel zakte 6,6% naar €3,41.

Volg hier live de actuele koersontwikkelingen op het Damrak

Klik hier voor al het actuele beurs- en bedrijfsnieuws!