Nieuws/Buitenland
922293
Buitenland

Grote VN-hulpoperatie voor Irak

Er komt een grote hulpoperatie voor meer dan een half miljoen gevluchte burgers in het noorden van Irak. De vluchtelingenorganisatie van de VN, Unhcr, heeft dat dinsdag aangekondigd.

„Dit is een zeer belangrijke hulpoperatie en zeker een van de grootste sinds lange tijd”, aldus een woordvoerder van Unhcr. „Dit is een grote humanitaire crisis waar veel mensen door worden getroffen.”

Vanaf woensdag komt er 4 dagen lang een luchtbrug tussen Jordanië en de Iraakse stad Arbil om onder meer tenten te vervoeren. De komende 10 dagen gaan er vanuit Turkije en Jordanië hulpkonvooien over de weg naar Irak. En vanuit Dubai varen schepen via Iran naar het door oorlog getroffen Irak.

Maandag vertrok ook al een Nederlandse hulpvlucht naar het gebied met ongeveer 20.000 noodrantsoenen zoals dekens, voedzame biscuits en led-lampen. In het noorden van Irak zijn honderdduizenden mensen op de vlucht voor het geweld van de Islamitische Staat (IS).

Het lukte het Iraakse leger dinsdag niet om de noordelijke stad Tikrit op de radicale groepering te heroveren. De militairen staakten hun opmars toen zij onder vuur van de IS-strijders kwamen te liggen. Door landmijnen en sluipschutters was het niet mogelijk om vanuit het westen dichter bij de stad te komen. Vorige maand deed het Iraakse leger ook al een poging om Tikrit te heroveren op IS.