Nieuws/Buitenland
922295
Buitenland

Poetin om tafel met leiders EU en Oekraïne

De Russische president Vladimir Poetin ontmoet volgende week in Minsk de Oekraïense president Petro Porosjenko en leden van de Europese Commissie. In de Wit-Russische hoofdstad is eind augustus een conferentie over de betrekkingen van Oekraïne met de Euraziatische douane-unie van Rusland, Kazachstan en Wit-Rusland.

Poetin wil graag dat Oekraïne toetreedt, maar dat land heeft recentelijk een associatieovereenkomst met de EU gesloten. Het is niet bekend of Poetin en Porosjenko rechtstreeks met elkaar gaan praten. De laatste keer dat de leiders dat deden, was op 6 juni, bij de herdenking van 70 jaar D-Day in Normandië.

Poetin dreigde dinsdag met meer sancties als westerse landen nieuwe economische maatregelen treffen wegens de rol van Rusland in het conflict in Oekraïne. „In het geval dat onze partners doorgaan met de niet constructieve en zelfs destructieve praktijken, volgen aanvullende maatregelen”, aldus een woordvoerder.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde dinsdag dat de Russische boycot duizenden banen raakt. Vorig jaar waren er volgens het statistisch bureau ongeveer 5000 banen verbonden aan de directe export van de goederen naar Rusland die nu worden geboycot. De exportwaarde van de boycotgoederen naar Rusland bedroeg vorig jaar ruim 500 miljoen euro. Nederland verdiende hier ongeveer 300 miljoen euro aan.

Ondertussen gaat de strijd in Oekraïne in volle hevigheid door. Uit het rebellenbolwerk Donetsk kwamen meldingen van artilleriebeschietingen op de stad en een hevige schietpartij in het centrum. In de regio Loehansk zijn 17 doden geborgen uit een konvooi met vluchtelingen dat maandag onder vuur kwam te liggen.