Nieuws/Binnenland
922296
Binnenland

OM: Lichaam Iris (23) niet opgegraven

Het Openbaar Ministerie ziet geen aanleiding om het lichaam van de op 23-jarige leeftijd omgekomen Iris van den Hooff op te graven voor aanvullend onderzoek. De familie van de vrouw had daar om gevraagd omdat ze twijfelen aan de conclusie van de schouwarts dat Iris zelfmoord heeft gepleegd. Volgens haar ouders zijn er sterke aanwijzingen dat ze door een misdrijf om het leven is gekomen.

Het lichaam van de vrouw werd op 6 juli 2014 in haar woning gevonden. Ze zou zichzelf hebben opgehangen. Maar volgens haar moeder en stiefvader was er geen enkele aanleiding voor Iris om zelfmoord te plegen. Ze klonk een dag eerder aan de telefoon opgewekt, was van plan om een eigen onderneming te starten, en had een zoontje van anderhalf jaar oud. Er is geen afscheidsbrief gevonden.

Volgens de familie hoorden buren op de avond van zaterdag 5 juli een ruzie in de woning. Bovendien zagen ze de week eraan voorafgaand meerdere malen een stationwagen in de straat staan die ze niet kenden. Ook bleken alle deurbellen in het appartementencomplex het zaterdagavond niet meer te doen.

Ook de manier waarop Iris is gevonden, roept bij haar familie vragen op: hangend, met gebogen knieën en haar voeten op de grond. Een voetafdruk op een stoel werd door de politie niet onderzocht. Haar hond liep rond in de woning. Volgens haar ouders is het hoogst onwaarschijnlijk dat zij niets voor het dier zou hebben geregeld als ze daadwerkelijk van plan was om zich van het leven te beroven. Zij willen daarom dat het lichaam wordt opgegraven zodat sectie kan worden verricht.

Persofficier Gerben Wilbrink wil daar geen gehoor aan geven, zo zegt hij tegen RTV Noord. ,,De GGD-arts heeft naar haar verwondingen gekeken, de tactische recherche heeft gekeken naar sporen van bijvoorbeeld braak, en de forensische politie heeft gekeken naar bloedsporen. Dat bij elkaar heeft geleid tot de conclusie dat er sprake was van zelfdoding. Mevrouw is door verhanging om het leven gekomen."

Burgemeester Ruud Vreeman van Groningen kan nu nog beslissen om alsnog toestemming te geven om het lichaam op te graven. De kosten daarvan zijn dan waarschijnlijk wel voor de ouders.