Nieuws
922327
Nieuws

Zo word je een goede buur!

Goede buur verlaagt kans op hartaanval

We kunnen de leus 'Beter een goede buur, dan een verre vriend', nu wel heel letterlijk nemen. Uit een nieuw onderzoek blijkt namelijk dat een goede band met de buurtjes, de kans op een hartaanval verlaagt!

Wat is het belang van goede buren? Onderzoekers van de Universiteit van Michigan namen de proef op de som. Zij voelden ruim 5000 Amerikanen rond de zeventig jaar aan de tand. Centraal tijdens de vragenronde stond het vertrouwen in de buren. Schieten buren te hulp als dat nodig is? Zijn ze te vertrouwen? En hoe zit het met de vriendelijkheid? Op al deze vragen kregen de onderzoekers een antwoord.

Hartaanval

Naast de analyse van de buurt werd ook de gezondheid van de vrijwilligers vier jaar lang in de gaten gehouden. In die vier jaar tijd kregen 148 proefpersonen een hartaanval. Uit de gegevens van de universiteit blijkt dat de vrijwilligers die leven in een fijne buurt aanzienlijk minder kans hebben op een hartaanval. Destemeer reden om een goede band op te bouwen met je buren. Hoe je dat doet? Lees hier een aantal handige tips:

1. Interesse

Ben je net nieuw in de buurt? Maak dan kennis met je buren! Bel een keertje aan, nodig ze uit voor een kop koffie of geef een housewarming.

2. Bouw een band op

Het is natuurlijk wel prettig dat je goed op kunt schieten met de mensen die misschien nog tientallen jaren naast je wonen. Probeer daarom een band op te bouwen. Maak een praatje bij de voordeur, nodig ze af en toe eens een uit voor een kop koffie of een borrel, of organiseer een jaarlijkse barbecue. Een zelfgebakken taart doet het natuurlijk ook altijd goed.

---Zo organiseer je de perfecte barbecue---

3. Helpende hand

Een klein gebaar wordt vaak al enorm gewaardeerd. Dus neem een keertje de afvalcontainer mee, maai het gras als je met je eigen tuin bezig bent of bied aan om de hond te verzorgen als ze op vakantie gaan.

4. Communiceren

Sta je iedere week het gras van jullie gezamenlijke voortuin te sproeien, maar heeft de buurvrouw de sproeier nog niet één keer aangeraakt? Wees dan duidelijk! Wellicht zit het niet in haar systeem en heeft ze geen flauw idee dat jij je ergert. Probeer duidelijke afspraken te maken om irritaties te voorkomen.

---Help, nieuwe buren, wat nu?---

5. Irritaties

Zijn er ondanks de afspraken toch nog irritaties? Wees dan open en eerlijk. Stop bijvoorbeeld geen briefje in de brievenbus met de vraag of de muziek in de avonduren misschien iets zachter mag. Klop liever een keertje aan en stel de vraag persoonlijk. Dit komt heel anders over en hierdoor zijn de buren wellicht ook sneller bereid om je tegemoet te komen. Maak geen ruzie en probeer samen tot een oplossing te komen.