Nieuws/Binnenland
922335
Binnenland

Arrestaties bij pro-Gaza protest

De politie in Den Haag heeft dinsdag tijdens een demonstratie bij het ministerie van Defensie 45 betogers aangehouden. In het centrum gingen zij op de trambaan zitten. De politie gaf ze even de tijd voor hun protest, maar eiste na een tijdje dat ze zouden vertrekken. Dat deden ze niet. Daarop werden ze een voor een door agenten weggehaald.

De demonstranten, die een proces-verbaal mee naar huis krijgen, protesteerden tegen het Israëlische ingrijpen in de Gazastrook en de Nederlandse banden met Israël. Ze riepen leuzen als 'Free Palestine', 'Netanyahu moordenaar' en 'Timmermans, bloed aan je handen'.

Maatregelen

Rond het ministerie waren flinke veiligheidsmaatregelen genomen. De politie was massaal aanwezig en er was een dubbele controle bij de belangrijkste ingang aan de Kalvermarkt.

Gaza-betogers wilden het ministerie, midden in de Haagse binnenstad, blokkeren. De pro-Palestijnse demonstranten zeggen dat Nederlandse bedrijven en het ministerie van Defensie nauw samenwerken met het Israëlische bezettingsleger. Dit zouden ze niet langer tolereren en daarom wilden ze dinsdagmiddag het ministerie van Defensie blokkeren, zo schreven initiatiefnemers op Facebook.

'Demonstreren mag'

De actie was niet officieel aangekondigd bij de gemeente. Burgemeester Jozias van Aartsen was net als de politie op de hoogte, aldus zijn plaatsvervangend woordvoerder. „Er mag gedemonstreerd worden, maar het ministerie moet wel kunnen blijven functioneren.”

Binnen het departement hadden ze geen idee wat er precies gaat gebeuren. „Het kunnen tien actievoerders zijn, maar ook zeshonderd”, vertelde een ambtenaar.

Problemen met politie

De initiatiefnemers van de actie bereidden zich voor op problemen met de politie. „We gaan het ministerie of een weg blokkeren en gaan daar niet vrijwillig weg totdat onze eisen worden ingewilligd. Wij zullen ons niet verzetten tegen de politie, maar laten ons indien nodig bewust arresteren”, zo viel te lezen in de ’uitnodiging’ op Facebook. 

 

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");