Nieuws/Buitenland
922338
Buitenland

Familiedrama treft paus

Bij een verkeersongeluk in Argentinië zijn drie familieleden van paus Franciscus omgekomen. Dat meldt de Argentijnse politie aan persbureau AFP. Het gaat om twee achterneefjes ven hun moeder. De 8-maanden oude Jose en zijn 36-jarige moeder waren op slag dood. Het andre kindje, de 2-jarige Antonio, stierf in het ziekenhuis.

De vader van het gezin, Emanuel Bergoglio (35), is een neef van de paus. Hij raakte zwaargewond en zou in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen.

Het ongeluk gebeurde iets na middernacht op een snelweg in de provincie Córdoba, zo'n 550 kilometer ten noordwesten van Buenos Aires. Door nog onbekende oorzaak botste het gezin met hun auto achterop een vrachtwagen met graan. In Argentijnse media is een foto verschenen van het wrak.

De paus laat via zijn woordvoerder weten ,,diep bedroefd'' te zijn door het ongeluk en vroeg iedereen die ,,zijn pijn deelt'' met hem te bidden.

Het tragische nieuws komt enkele uren nadat de 77-jarige Franciscus tijdens een perspraatje aan boord van het pauselijk vliegtuig bekende dat hij verwacht zelf nog maar twee a drie jaar te leven te hebben. Doelend op zijn voorganger Benedictus XVI (87), die vorig jaar vanwege zijn leeftijd opstapte, zei Franciscus dat hij dankbaar is voor alle tijd die hij nog krijgt als paus. ,,Ik probeer te denken aan mijn zonden en mijn fouten om niet te trots te worden. Want ik weet dat het niet heel lang zal duren. Nog twee à drie jaar en dan ga ik naar het huis van de vader."

Franciscus zei er wel meteen bij dat hij geen ernstige gezondheidsproblemen heeft. Een bron dichtbij het Vaticaan meldde wel dat de paus tegen intimi al eerder de verwachting heeft uitgesproken dat hij niet heel oud wordt.