Nieuws
922353
Nieuws

Lange hypotheekrente op laagste punt in jaren

De almaar dalende hypotheekrente heeft een nieuwe mijlpaal bereikt. Wie zijn hypotheekrente voor een periode van twintig jaar vast zet, kan een rentepercentage van minder dan 4 procent bedingen.

RegioBank biedt zijn Budget Hypotheek aan met NHG en twintig jaar vaste rente van 3,89 procent. Aegon en ABN Amro zitten daar iets boven met een rente van 4 procent.

Voordeel

De rentedaling scheelt honderden euro's voor wie een hypotheek af- of oversluit. Wie een hypotheek van 250.000 euro heeft en de hypotheekrente tegen 42 procent van de inkomstenbelasting mag aftrekken, betaalt nu netto 470 euro aan rente per maand. Bij een hypotheekrente van 5,7 procent, het gemiddelde van begin 2012, waren de netto maandlasten nog 688 euro. Het verschil: 218 euro per maand.

'Voor zover wij kunnen nagaan is de twintigjarige hypotheekrente voor het eerst sinds augustus 2006 onder de 4 procent', zegt Roland Bieleveldt van de HomeFinance Financieel Adviesgroep. De hypotheekrente daalde de afgelopen maanden al flink, maar het einde is volgens Bieleveldt nog niet in zicht.

Weinig concurrentie

'Het bijzondere aan de huidige situatie is dat, zoals de Vereniging Eigen Huis eerder deze maand al meldde, de banken nog steeds een behoorlijke marge op de hypotheken behalen,' analyseert Bieleveldt. 'Dat is anders dan in 2006. Toen concureerden banken elkaar de tent uit. Nu is er ook wel concurrentie, maar die kun je niet vergelijken met toen.'

Veel buitenlandse hypotheekverstrekkers, die in 2006 de concurrentiestrijd ontketenden, hebben Nederland na de kredietcrisis verlaten. Ook was de concurrentie tussen Nederlandse banken en verzekeraars jarenlang beperkt. Financiële instellingen die in de kredietcrisis staatssteun kregen, mochten van de Europese Commissie geen prijsleider zijn.