Nieuws/Binnenland
922354
Binnenland

'Anoniem bellen past niet bij gemeente'

Het past niet bij een open, toegankelijke en dienstbare overheid als de gemeente om anoniem te bellen. Gemeenten zouden daarom hun nummerblokkering moeten uitschakelen. Daarvoor pleiten dinsdag de VVD en het CDA in Utrecht. Een paar dagen geleden hield de VVD in Ede eenzelfde pleidooi.

Bewoners en bedrijven kunnen volgens de partijen niet terugbellen naar de gemeente als ze een oproep hebben gemist. Via een algemeen nummer van de gemeente is het meestal onmogelijk te achterhalen welke ambtenaar had gebeld. Dat veroorzaakt onnodig miscommunicatie, vinden de partijen, die er vragen over hebben gesteld aan burgemeester en wethouders.

Het afschermen van het telefoonnummer gebeurt niet alleen in Ede en Utrecht. Andere grote steden als Amsterdam, Den Haag, Nijmegen en Groningen doen het ook. VVD en CDA vragen zich af waarom dat eigenlijk gebeurt. Er zijn volgens hen ook mensen die om goede redenen de telefoon niet aannemen als ze anoniem worden gebeld. Die mensen lijken dus onbereikbaar voor de gemeente.

Volgens de vragenstellers moet bij elk telefoontje vanuit een gemeentehuis het nummer van de gemeente, de afdeling of de ambtenaar zichtbaar zijn.