Nieuws
922370
Nieuws

TKH ster op positieve beurs

De AEX-index bleef dinsdag ook na de lunch keurig boven de psychologische 400 puntengrens hangen. Doordat negatieve berichten over de situatie tussen Rusland en Oekraïne uitbleven, was het sentiment op Beursplein 5 redelijk positief. Met name TKH Group sprong eruit met een dikke winst.

De AEX stond even na één uur 0,6% in de plus op 402,2 punten. De Midkap-index ging 1,2% vooruit naar 594,2 punten.

Elders in Europa deed vooral de beurs van Frankfurt het prima met 0,9% winst. Parijs en Londen wonnen allebei circa 0,4%.

Wall Street begon gisteren de week sterk met plussen van 0,9% tot 1,1%. In Azië pluste de Nikkei-index 0,8%.

Vooralsnog wijzen de futures op een hogere opening in New York. Vanmiddag komen er uit de VS nog cijfers over de inflatie en over het aantal bouwvergunningen.

Uit het Verenigd Koninkrijk kwam vanmorgen al het inflatiecijfer. Dat viel met 1,6% over juli wat tegen. Economen hadden in doorsnee op 1,8% inflatie gerekend.

Toch bleef het sentiment op de Europese beurzen, na de flinke koerswinsten van een dag eerder, redelijk positief. Handelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank schreef dat vooral toe aan het uitblijven van negatief nieuws in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.

Jackson Hole

"Maar ik verwacht niet dat beleggers aggressief verder zullen kopen", zei Jongbloed aan het begin van de middag. "Zolang het de komende dagen rustig blijft tussen Rusland en Oekraïne, zal de markt een beetje doorkabbelen en zal de focus in de loop van de week verlegd worden naar de bijeenkomst in het Amerikaanse Jackson Hole."

Daar komen dit weekend allerlei financiële hot-shots bij elkaar. Onder meer de presidenten van de centrale banken van de VS, Europa en Japan geven acte de présence. Fed-president Janet Yellen zal vrijdag al een speech geven, die met name over de arbeidsmarkt zal gaan en de gevolgen voor het beleid van de Amerikaanse centrale bank.

Saxo-handelaar Jongbloed is vooral benieuwd wat er achter de schermen wordt besproken over de verhouding tussen de euro en de dollar. "De grote vraag is: wat vinden we een goed niveau voor de euro/dollar. Is Amerika bijvoorbeeld bereid om de dollar te laten zakken tot $1,25 tegenover de euro?"

Zulke afspraken zullen nooit openbaar worden gemaakt, zegt Jongbloed, maar de bijeenkomst biedt wel een goede mogelijkheid om de klokken gelijk te zetten. "De VS hebben er ook niets aan als Europa terugzakt in een recessie. Als de dollar sterker wordt en de Europese export weer kan opbloeien, is dat ook voor Amerika goed."

ArcelorMittal opnieuw gewild

In de AEX voerde SBM Offshore de lange lijst met winnaars aan met 1,9% winst. Wolters Kluwer steeg naar de tweede plek en won ruim 1,7%.

ArcelorMittal werd bijna 1,7% meer waard. Gisteren zat het staalaandeel ook al flink in de lift. Saxo-handelaar Jongbloed verwees naar de behoorlijke kwartaalcijfers van mijnbouwer BHP Billiton. "Maar ik zie dit eerder als een technisch herstel dan dat er nu een structurele ommekeer is in het aandeel. Zolang het bedrijf niet een deel van de schulden afbouwt, blijft het aandeel rond deze niveaus hangen."

Randstad kon ook op kopersinteresse rekenen. De uitzender kreeg er 1,3% bij. Ook Reed Elsevier was gevraagd met 1,1% winst.

Delta Lloyd klom 0,9%. De verzekeraar gaat een portefeuille Nederlandse hypotheken bundelen en doorverkopen.

Fugro daarentegen deed een stapje terug en werd 0,5% minder waard. Kepler Cheuvreux verlaagde zijn koersdoel voor de bodemonderzoeker van €42 naar €31. Het advies blijft 'houden'. Boskalis behoorde ook bij schaarse dalers en leverde 0,2% in. Overnameprooi Ziggo zakte 0,1%.

De cijfers van Midkapper TKH Group werden door beleggers enthousiast ontvangen. De koers van het technologiebedrijf schoot 8,2% omhoog. TKH heeft zijn winst en omzet in het tweede kwartaal flink zien toenemen.

Air France KLM werd 3,9% duurder. Voor USG People hadden beleggers 3,3% meer over.

Het in zwaar weer verkerende Imtech moest na de recente opleving 2,1% afstaan. Daarnaast stond alleen tankopslagbedrijf Vopak in de min, zij het fractioneel.

Stern krijgt tik

AScX-aandeel Stern Groep dook 10,8% in het rood na de presentatie van teleurstellende resultaten maandag nabeurs. In de eerste helft van 2014 halveerde de winst vanwege de moeilijke markt.

Investeerder Value8 klom 3,2%, na het bericht dat het een belang neemt in het Belgische beursfonds Sucraf. Financiële details werden niet bekendgemaakt.

Esperite, het voormalige Cryo-Save, stond bovenaan bij de smallcaps, met 5,9% winst. Het bedrijf heeft het nettoverlies in het eerste halfjaar verkleind tot €1,1 miljoen, tegen €2,5 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.

Op de lokale markt zag Pharming de koers 5,1% oftewel 2 eurocent aantrekken. Het Leidse biotechnologiebedrijf neemt een aantal bezittingen van een failliete Franse branchegenoot over.

De cijfers van de maker van digitale kaarten AND werden niet al te best ontvangen. Het bedrijf voerde de winst en omzet in het eerste halfjaar op, maar AND gaf tegelijkertijd aan dat de economische omstandigheden en de verdienmodellen in de markt voor digitale kaarten onzeker blijven. Het aandeel zakte 4,2%.

Volg hier live de actuele koersontwikkelingen op het Damrak

Klik hier voor al het actuele beurs- en bedrijfsnieuws!