Nieuws
922375
Nieuws

Nieuws

Berlijn wil gedragscode voor toeristen

Als het op een stedentrip aankomt is Berlijn een van de plekken die erg in trek is. Goed voor de lokale economie maar aan stromen toeristen hangen niet alleen positieve gevolgen. Zo klagen de inwoners inmiddels zo over hinder en geluidsoverlast, dat de burgemeester een gedragscode voor bezoekers wil gaan invoeren.

In 2013 bezochten zo'n 11 miljoen toeristen de Duitse hoofdstad. Hiermee is Berlijn na Londen en Parijs de populairste stad. Vooral het bruisende uitgaansleven trekt toeristen aan, maar daar zijn de bewoners van het arrondissement Friedrichshain-Kreuzberg niet over te spreken.

Trolley's

Het aantal klachten van bewoners over geluidsoverlast, vandalisme en vervuiling nemen steeds meer toe. Wildplassen, maar vooral het geluid van trolley's die dag en nacht over de straten worden getrokken drijven de inwoners van het arrondissement tot wanhoop. Op muren wordt het ongenoegen geuit in graffiti: 'stop de trolley's'. 

Disneyland

Ook voor Monika Herrmann, burgemeester van het Berlijnse arrondissement, is de maat vol. Ze wil nu regels invoeren die ervoor zorgen dat vakantiegangers zich beter gaan gedragen. ,,Sommige bezoekers zien deze stad als een soort van Disneyland, terwijl wij, de bewoners, extra's zijn", laat Herrmann optekenen in de Tagesspiegel.

Bierfiets

In andere stadsdelen van Berlijn zijn ook al de zogenoemde bierfietsen - waarop meer dan twaalf man kan zitten drinken en feestvieren terwijl ze door de stad rijden - verbannen.

Lees ook: Nachtleven Sevilla aan banden