Nieuws
922401
Nieuws

Miljoenenboete voor PwC na missen fouten

Accountant PwC is voor $25 miljoen beboet door de Amerikaanse financiële toezichthouder nadat het bij de Bank of Tokyo Mitsubishi verboden transacties met Iran had verwijderd uit de boeken. Het wordt ook voor twee jaar in de ban gedaan om voor banken in New York reguleringstaken te volgen.

Dat meldt de New York Times. In 2007 vroeg een van de grootste Japanse banken PwC hulp. De Amerikaanse toezichthouder constateerde dat het bedrijf zaken deden met bedrijven die met het Iraanse regime handelden, die de VS op zijn zwarte lijst had gezet. Die verbintenis is verboden en leidde eerder tot honderden miljoenen boetes voor bedrijven die tegen de wens van de VS toch handel dreven met Iran.

PwC heeft volgens een niet gepubliceerde deal maar onthuld door de New York Times de voorschriften waarin personeel wordt gewezen op verboden contacten met Iraanse bedrijven en overheidsdiensten geschrapt. Dat gebeurde onder druk van de bank. Andere waarschuwingen werden afgezwakt, aldus toezichthouder Benjamin Lawsky.

Geen invoed

Volgens PwC hadden de passages geen invloed op het totaaloordeel.

Bank of Tokyo werd er lang van verdacht dat het geld via zijn Amerikaanse onderdelen naar het Iraanse regime sluisde. In 2007 huurde het PwC in. In eerdere versies van zijn rapport meldde de accountant hoe de Japanse bank talloze namen van klanten had verwijderd of geanonimiseerd.