Nieuws/Binnenland
922404
Binnenland

OM: Spin in smokkelweb moet 8 jaar cel in

Hij ronselde volgens het Openbaar Ministerie (OM) koeriers en slikkers, regelde vliegtickets en zette professionele smokkellijnen op om cocaïne van Zuid-Amerika naar Nederland te brengen. Die rol moet Clyde C. (38) uit Purmerend op acht jaar cel komen te staan, aldus de officier van justitie dinsdag voor de rechtbank op Schiphol.

„De spin in het web, de organisator van begin tot einde”, zei de aanklager over C. Terwijl de veroordeling van koeriers en slikkers volgens hem „aan de orde van de dag is', noemde hij het 'een uitzondering' dat een onderzoek naar een organisator leidt.

Volgens het OM runde de Purmerender van 2010 tot en met 2013 een groot aantal smokkellijnen. Koeriers en slikkers zette hij in de regel zelf op het vliegtuig, waarna ze via een ander Europees land naar Zuid-Amerika reisden. Terug kwamen ze Europa vaak binnen via Lissabon, vanwaar ze doorvlogen naar onder meer België en Luxemburg.

Volgens justitie werden kosten noch moeite gespaard om de strenge controles op Schiphol zo veel mogelijk te vermijden. De aanklager sprak van „de methode-C'. Die kenmerkte zich verder door het onderhouden van intensieve, dwingende contacten met zijn „soldaten” als ze in Brazilië, Argentinië of Suriname waren. „Hij had voortdurend de regie”, aldus het OM.

In de zaak zijn verschillende koeriers en slikkers al veroordeeld tot vaak langdurige celstraffen, zowel in Nederland als daarbuiten. Een van de „soldaten” die na een tip van de Nederlandse autoriteiten op het vliegveld van Zürich werd gearresteerd met 5 kilo coke bij zich, kreeg 42 maanden cel.

C. kwam begin 2012 in beeld toen hij op Schiphol werd herkend en in verband werd gebracht met drugssmokkelaars. Via telefoontaps, observaties en verklaringen van opgepakte slikkers en koeriers bracht het OM verder in kaart hoe hij opereerde.

Zelf zegt C., vijfmaal eerder veroordeeld voor drugsdelicten, dat hij als 'snorder' alleen mensen wegbracht. Zijn advocaat Bob Tijkotte wil vrijspraak. Volgens hem rammelt het onderzoek aan alle kanten.