Nieuws
922419
Nieuws

Pomphouders demonstreren op heidag kabinet

Boze pomphouders uit de grensstreek hebben dinsdag in Diepenheim geprotesteerd tegen het accijnsbeleid van het kabinet. Dat is in de Overijsselse plaats bijeen voor een informele heidag.

 

 

Tien tot twintig pomphouders namen aan de actie deel. Zij zeggen grote financiële schade te lijden door de accijnsverhoging op diesel en lpg begin dit jaar. Ze willen net als de groente- en fruittelers compensatie. Die laatste groep krijgt geld uit de EU vanwege het Russische importverbod.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën stond de pomphouders in Diepenheim te woord. Hij zei begrip te hebben voor hun situatie, maar herhaalde dat het kabinet niet van plan is de accijnsverhoging terug te draaien. De dalende inkomsten voor de pomphouders zijn volgens hem maar ten dele het gevolg van de accijnsverhoging, die de schatkist flink wat extra inkomsten oplevert. Wiebes beloofde wel de gevolgen van de accijnsmaatregel goed in de gaten te blijven houden.

„Hij vertelde ons weinig goeds”, vatte pomphouder Marcel Kok uit het Limburgse Swalmen de boodschap van Wiebes samen. Kok vindt het discriminerend dat fruittelers wel compensatie krijgen voor een politiek besluit en gedupeerde pomphouders niet. „Ik betaal ook belasting, maar wij tellen dus niet mee. Ik moet mijn bedrijf per 1 september 's middags sluiten omdat er geen omzet meer is.”

Aan de andere kant van de grens, een paar kilometer verderop, zijn de diesel en de benzine simpelweg goedkoper, dus rijden automobilisten massaal zijn pomp voorbij. Voor de accijnsverhoging verkocht Kok zo'n 10.000 liter benzine en diesel per dag. Nu is dat teruggevallen tot een paar honderd liter. Dat de schatkist iets overhoudt aan de verhoging, gelooft hij daarom niet.

Kok heeft zijn personeel al moeten ontslaan en ziet de toekomst van het bedrijf somber in. „Daar kun je niet van leven.”