Nieuws/Binnenland
922438
Binnenland

Stagiairs uit Rusland niet langer welkom

Een omstreden geworden uitwisselingsprogramma voor Russische managers die in ons land stage mochten lopen, gaat voorlopig de ijskast in. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dit besloten vanwege de huidige politieke situatie rond Oekraïne.

Het gaat om het zogeheten Presidentsprogramma van de Nederlandse Export Combinatie. Kort na het neerhalen van vlucht MH17 door Oekraïense separatisten kregen ondernemers het verzoek van deze voor Buitenlandse Zaken optredende club om een stageplek voor een Russische manager te maken. De Zwanenburgse zakenman Richard Lezer vond dit onverteerbaar en haalde verhaal tot aan het ministerie toe.

Aanvankelijk leek het departement niet warm te lopen voor het idee om het Presidentsprogramma op te schorten. Maar gisteren kreeg Lezer te horen dat de stages voorlopig van de baan zijn. Volgens een woordvoerder van het departement zal de uitwisseling die al jaren loopt alleen nog worden voortgezet wanneer de politieke situatie dit jaar nog ingrijpend verbetert. In 2015 zullen er hoe dan ook geen stagiaires uit het land van Poetin meer komen omdat de animo voor het project ook daar flink is afgenomen.

Buitenlandse Zaken kan niet zeggen of er meer van dit soort projecten zijn die wellicht in aanmerking komen voor tijdelijke of permanente stopzetting.