Nieuws/Buitenland
922512
Buitenland

Amerikaanse vluchten boven Syrië verboden

Amerikaanse vliegmaatschappijen mogen niet meer over Syrië vliegen. De burgeroorlog in het land vormt een „serieuze potentiële dreiging” voor passagiersvliegtuigen, aldus de Amerikaanse luchtvaartdienst FAA maandag.

Extremistische groeperingen hebben volgens de luchtvaartdienst luchtafweergeschut, dat een bedreiging is voor vliegtuigen. De FAA had passagiersvliegtuigen al eerder geadviseerd om het luchtruim boven Syrië te mijden, maar heeft het nu formeel verboden om erdoorheen te vliegen.

Reden hiervoor is dat de dreiging groter is geworden en vliegtuigen van het Syrische leger succesvol uit de lucht zijn geschoten. Bovendien heeft de FAA onlangs geen aanvragen gehad om toch over Syrië te vliegen, schrijven Amerikaanse media.

Ruim een week geleden verbood de FAA ook alle vluchten van Amerikaanse passagiersvliegtuigen boven Irak. Reden zijn de gevechten tussen jihadisten van Islamitische Staat en de Iraakse strijdkrachten in het Arabische land. Ook KLM, Air France en Malaysia Airlines vliegen sinds kort niet meer over Irak. Malaysia Airlines vliegt evenmin nog over Syrië.

De maatregelen kwamen kort na de vliegramp in Oost-Oekraïne waar een vliegtuig van Malaysia Airlines boven oorlogsgebied uit de lucht werd geschoten. Alle 298 inzittenden kwamen daarbij om het leven, onder wie 196 Nederlanders.