Nieuws/Binnenland
922530
Binnenland

’Schilderijen gestolen op schuiladres’

Zeker 130 schilderijen van de internationaal vermaarde kunstenaar Rachid Ben Ali (45) zijn in handen gevallen van wat hijzelf ’boeven’ noemt. De excentrieke Amsterdammer claimt de werken onder dwang te hebben gemaakt in een klein appartement in de Amsterdamse wijk Buitenveldert.

De in Marokko geboren Amsterdammer is een grote naam in de kunstwereld en won in 2003 de KDR KunstRai-prijs. Zijn werk werd door prinses Beatrix uitgekozen voor een expositie in het Stedelijk Museum. Ook exposeerde hij in het Cobra Museum voor Moderne Kunst en tal van andere grote musea.

Voor zijn controversiële werk in het Cobra Museum werd de kunstenaar bedreigd en belaagd. Oorzaak waren de doeken waarop hij imams in homo-erotische setting afbeeldde. Ben Ali moest wegens ernstige bedreigingen die daarop volgden enige tijd onderduiken.

Afgeperst

Ben Ali, die voorheen met de beroemde acteur wijlen Henk van Ulsen samenwoonde, zegt tot twee maanden geleden afgeperst te zijn door de Amsterdammer Aron K. „Ik heb acht maanden onder druk werken moeten maken in zijn huis”, zegt de hevig geëmotioneerde kunstenaar in een interview met De Telegraaf.

„Hij heeft mij in zijn woning opgevangen en ik moest daar elke dag werken. In het pand in Buitenveldert kwamen veelal junkies en er werd veel cocaïne gesnoven. Ik kreeg dat ook en heb 130 werken gemaakt. Die heeft K. nog en wil hij niet teruggeven”, aldus Ben Ali, die de Utrechtse advocaat mr. Yehudi Moszkowicz in de arm heeft genomen om zijn werken terug te vorderen.

Uit e-mails van de Amsterdamse advocaat mr. Willem Hajo Boomstra, die Ben Ali aan De Telegraaf heeft overlegd, blijkt dat een en ander op uiterst merkwaardige wijze is verlopen. Boomstra probeerde de belangen van Aron K. en Ben Ali te behartigen.