Nieuws/Binnenland

Weinig steun voor weren Grapperhaus

Door Van onze parlementaire redactie

Den Haag - De PVV krijgt amper steun voor het weren van Ferdinand Grapperhaus (CDA), de beoogd minister van Justitie en Veiligheid. De partij van Geert Wilders wil de benoeming van de CDA’er dwarsbomen omdat die eerder in zijn persoonlijke blog heeft geschreven dat jihadisten het staatsburgerschap niet moet worden ontnomen. „Hij wil het debat aangaan met jihadisten en hun paspoort niet afpakken. Dat kan gewoon niet”, aldus de PVV-leider.

De Tweede Kamer geeft Wilders echter weinig ruggensteun. Alleen Forum voor Democratie is het met de PVV eens. Volgens CDA-leider Sybrand Buma kan de Tweede Kamer de beëdiging eenvoudigweg niet blokkeren. SGP’er Kees van der Staaij denkt dat ook. „De koning is nu aan zet”, meent hij.

Kamervoorzitter Khadija Arib wijst erop dat de Kamer wel degelijk een debat met formateur Mark Rutte kan aanvragen over diens eindverslag over de formatie en de benoemingen. Dat eindverslag komt later op de dag, na afloop van het zogeheten constituerend beraad. Alle kandidaat-ministers zitten bij deze vergadering over de taakverdeling van het nieuwe kabinet.

Wilders liet weten dat - zodra het eindverslag van formateur Rutte er is - hij waarschijnlijk een nieuwe poging zal doen om een debat over de formatie en benoemingen af te dwingen. In dat debat hoopt hij alsnog een streep te kunnen zetten door de op handen zijnde aanstelling van Grapperhaus.

Lees meer over