Nieuws/Binnenland
9225446
Binnenland

Utrecht: kopers moeten zelf in nieuw huis tot 307.400 euro wonen

UTRECHT - De gemeente Utrecht verplicht kopers van een nieuwbouwwoningen tot 307.400 euro op gemeentegrond, dat ze zelf in het huis moeten gaan wonen. De gemeente heeft naast de zelfbewoningsplicht een anti-speculatiebeding ingevoerd. Met beide maatregelen wil de gemeente beleggers en speculanten van de woningmarkt weren.

„Wij willen bereiken dat de woningen ten goede komen aan voor wie ze bedoeld zijn. In dit geval zijn dat dus starters en mensen met een middeninkomen”, aldus wethouder Kees Diepeveen (wonen). „Speculatie drijft de koopprijs op, terwijl het onderverhuren van koophuizen tot relatief hoge huurprijzen leidt. Deze maatregel moet dat tegengaan.”

De maatregel kan gelden voor tienduizenden woningen, meldt de gemeente. Utrecht verwacht de regeling ook op te kunnen nemen in afspraken met ontwikkelaars wanneer de gemeente niet de grondeigenaar is.

Bij een zelfbewoningsplicht mag een huis alleen door de koper zelf worden bewoond. Voor verhuur aan eerstegraadsfamilieleden en gedurende tijdelijk verblijf in het buitenland wordt een uitzondering gemaakt. Het anti-speculatiebeding houdt in dat een woning pas na vijf jaar mag worden doorverkocht.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop