Nieuws/Binnenland
922547
Binnenland

Den Haag op scherp door Gaza-protest

Alle ogen zijn vandaag gericht op Den Haag. De demonstratiehoofdstad van Nederland staat op scherp nu pro-Gaza-betogers een week na alle kritiek op burgemeester Jozias van Aartsen het ministerie van Defensie hebben gekozen als doelwit van een blokkade.

Het is voor de politie een ’oefening’ voor zaterdag 20 september. Op die dag dreigt de hofstad overspoeld te worden door radicale groepen.

De actie bij het ministerie aan de Kalvermarkt en het Plein is niet officieel aangekondigd bij de gemeente. Uit voorzorg sluit het departement vandaag rond het middaguur de hoofdentree. De burgemeester is net als de politie op de hoogte, zegt zijn plaatsvervangend woordvoerder. „Er mag gedemonstreerd worden, maar het ministerie moet wel kunnen blijven functioneren.”

Voor 20 september zijn er wel demonstraties officieel aangekondigd. In totaal willen zeven groeperingen gaan protesteren tegen moslimradicalen of juist tegen nationalisten en rechts-extremisten. De Muslim Defence League Holland claimt het Malieveld, de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie doet alsnog een poging via de rechter om door de ’verboden’ Schilderswijk te marcheren en Pro Patria wil de Mars voor de Vrijheid nu in Transvaal houden. Deze buurt ligt pal naast de Schilderswijk.

De links-radicale Anti Fascistische Actie wil tegen extreemrechts demonstreren. En bewoners van Transvaal en Schilderswijk bereiden opnieuw een ’vreedzame blokkade’ voor om Pro Patria te stoppen. Dat werd vorige keer een succes op de Hoefkade, die ook door Transvaal loopt. Het ’verrassingsprotest’ liep wel uit op rellen met de politie en aanvallen op journalisten.

Pikant detail is dat Den Haag uitgerekend op 20 september het jaarlijkse ’vredesweekend’ viert vanwege de Internationale Dag van de Vrede. Er is een Vredesloop, die extra politicicapaciteit vergt, en een dag later is het open huis bij alle internationale organisaties die de stad rijk is.

Burgemeester Van Aartsen kan nog niet zeggen of hij na de Schilderswijk betogingen elders in de stad zal verbieden. „Net zoals bij alle andere demonstraties hebben we eerst contact met de organisatie om informatie te krijgen over hun wensen en verwachtingen. De driehoek besluit daarna wat kan en mag”, aldus zijn zegsman.

Het protestweekend zorgt nu al voor onrust. Wijkorganisaties in Transvaal verzetten zich tegen de demonstratie in hun deel van Den Haag. Op het Malieveld staat op een helft de traditionele Prinsjesdagkermis. „Wij zitten niet te wachten op al die demonstranten. Er lopen in het weekend veel gezinnen rond met kinderen”, reageert organisator Sander van Bureau de Kermisgids.