Nieuws/Binnenland
922549
Binnenland

’Grootste creditcardfraude ooit in growshop aangestuurd’

Den Haag spil megabankroof

Een growshop aan de Haagse Mandarijnstraat was volgens de Duitse justitie het Nederlandse epicentrum van de grootste creditcardfraude ooit. In de zaak kregen de grote en kleinere criminelen die op één nacht in Duitsland toesloegen vervalste passen, lijsten met pinautomaten en prepaid mobieltjes.

Ten tijde van de roof, waarbij wereldwijd in februari 2013 in één nacht dik 30 miljoen euro met valse passen werd gepind, was Jeroen ’Jerry’ S. (38) bedrijfsleider van de handel in kweekbenodigdheden voor de hennepteelt. Zowel hij als de toenmalige eigenaar John van L. zit vast in Duitsland. Daar heeft kroongetuige Nicolaos G., een uit Griekenland afkomstige vrachtwagenchauffeur, uitgebreid over de Hagenaren verklaard.

Met de hem onbekende Tamara O. (32) uit Rijswijk reed de 47-jarige G. naar Bremen om alle pinautomaten in de Hanzestad leeg te trekken. Van de buit – bijna 170.000 euro – zou hij een kwart mogen houden. Achteraf zag hij niets ervan terug. Onderweg kreeg G. autopech, waarbij hij zijn echte identiteit bij een garage prijsgaf. Zo kon de politie hem traceren en oppakken. Hij kreeg door zijn getuigenis twee jaar voorwaardelijke celstraf.

De kroongetuige belde onderweg met Jeroen S. Die was met John van L. en anderen onderweg in het Ruhrgebied. In Essen haalde de eenhandige bandiet met de vervalste creditcards ruim 150.000 euro uit de automaten. Op bewakingscamera’s was te zien dat S. maar één hand had, de ander had hij bij een vuurwerkongeluk verloren. Zo kon ook dit kopstuk door de politie getraceerd worden.

Afgelopen februari werd de voormalige bedrijfsleider in Nederland gearresteerd. Vervolgens oordeelde justitie dat zijn hechtenis kon worden geschorst. Het Openbaar Ministerie in Düsseldorf, dat het onderzoek leidt, reageerde woedend. De Duitse justitie volhardde succesvol in het verzoek om uitlevering. Momenteel zit S. in Keulen vast.