Nieuws/Binnenland
922589
Binnenland

122 mensen met drugs gepakt op Lowlands

Tijdens het muziekfestival Lowlands in Biddinghuizen zijn het afgelopen weekeinde 122 mensen aangehouden die probeerden met drugs het terrein op te komen. Dat liet de politie maandag weten.

Wie gepakt werd, kreeg gelijk te maken met het Openbaar Ministerie. Dat legde, afhankelijk van de gevonden hoeveelheid, voornamelijk werkstraffen en geldboetes op. In totaal ging het om bijna 500 uur aan werkstraffen en 30.000 euro aan strafschikkingen.

In vergelijking met voorgaande jaren waren het dit keer meer uren werkstraf. Het bedrag aan geldboetes was hoger dan vorig jaar, maar lager dan in 2012. Dit geldt ook voor het aantal aanhoudingen; vorig jaar 93 en in 2012 140.

Zeven zaken werden dit jaar geseponeerd, voornamelijk wegens de geringe hoeveelheid. Vijf zaken met minderjarige verdachten krijgen een vervolg, want die worden nooit ter plekke afgedaan.

Het aantal aangiften van diefstal van mobiele telefoons zakte drastisch: van 115 vorig jaar naar vier dit jaar. Er was flink ingezet op preventie van dit soort delicten. Wel waren er ook nog wat gevallen van zakkenrollerij en diefstal uit tentjes. Eén persoon deed aangifte omdat zijn tentje in brand was gestoken.

De gemeente Dronten, politie, OM, veiligheidsregio en organisatie zeggen terug te kijken op een geslaagd festival. Lowlands begon vrijdag en duurde tot en met zondag. Deze 22e editie trok 55.000 bezoekers.