922704
Binnenland

'Alcohol goed voor de conditie'

Oudere mensen die regelmatig genieten van een glaasje alcohol zijn fitter en bewegen soepeler. Geheelonthouders hebben daarentegen een stuk minder goede conditie, waardoor simpele dingen als wandelen en aankleden lastiger gaan.

Dat blijkt uit Brits onderzoek naar de drinkgewoontes en conditie van dertigduizend mensen tussen de 45 en 69 jaar oud. Degenen die tot vier keer per week een glas bier, wijn of sterke drank drinken, blijken soepeler te zijn en minder moeite te hebben met alledaagse zaken als wandelen of zich aankleden.

'Eindelijk bevestiging'

Mensen die de alcohol compleet afzweren blijken tot 27 procent meer kans te hebben op bewegingsproblemen. Over het algemeen hebben geheelonthouders volgens de onderzoekers een slechtere conditie dan de matige drinkers.

De Britse organisatie voor gezondheidszorg adviseert mensen om om de dag een glas alcohol te nuttigen. Volgens hen kan dagelijks drinken tot gezondheidsproblemen leiden.

Paul Green van ouderenbelangengroep Saga: "Ik denk dat mensen doodmoe worden van regels over hun levensstijl. Vijftigplussers hebben genoeg gezond verstand, vaak eten en drinken ze al matig. Fijn dat er eindelijk een onderzoek is dat bevestigt dat dit de beste manier is om te leven."