Nieuws/Binnenland
922804
Binnenland

Ren… je… rot!

Review: Action Henk

Met de naam van de game Action Henk is iets aan de hand. Want waarom is het 'Henk' en niet 'Hank'?! Een blik op de pagina van het spel op downloadwinkel Steam lost dit mysterie op: Action Henk wordt gewoon in Utrecht gemaakt!

Action Henk is een combinatie van 2D-platformspel en racegame. Je bestuurt een figuurtje - Henk dus - die je van links naar rechts kunt bewegen en die je zo snel mogelijk over de finishlijn moet zien te krijgen. Je kunt rennen, springen, glijden en slingeren en het is zaak om tal van obstakels zo handig mogelijk te omzeilen. Op basis van je tijd krijg je een medaille waarmee je weer nieuwe levels ontsluit.

Leuk is dat je voor elk potje een ghost kunt aanzetten. Dat is een weergave van een ideale route door het parcours, waardoor je niet vast hoeft komen te zitten. Het is natuurlijk het leukste om deze helemaal zelf te ontdekken, maar dat kan soms erg pittig zijn. Action Henk is namelijk geen makkelijke game!

Althans, als je de gouden medailles wilt halen. Denk dan ook niet dat het aanzetten van zo'n ghost vals spelen is, want weten waar je langs moet en dat daadwerkelijk doen zijn twee heel verschillende dingen.

Gelukkig hebben de makers een belangrijk aspect van dit soort spellen direct goed geïmplementeerd: je kunt met één druk op de knop een level opnieuw beginnen. Geen laadschermen of menu's; je staat direct bij het begin. Dat is zo essentieel omdat je op die manier geen tijd hebt om na te denken of je het nog eens wilt proberen.

Het spel is bijzonder grappig aangekleed. Henk zelf is een 'action figure', compleet met scharnieren en plastic afwerking. De levels zijn allemaal in een kinderkamer gesitueerd. Dat zorgt voor een hele vrolijke uitstraling.

Action Henk is al te koop (€9,99), maar bevindt zich nog in de early access-fase, wat wil zeggen dat er volop aan het spel wordt gewerkt. Het is echter al prima te spelen en heeft een flink aantal levels. Leuk is dat er constant nieuwe dingen aan worden toegevoegd, dus als je nu al instapt, kun je je op extra levels en andere bonussen verheugen.

De afgelopen jaren heb ik aardig wat games van Nederlandse bodem in deze kolommen voorbij laten komen. Niet omdat ik nou zo chauvinistisch ben, maar omdat we hier een aantal erg goede ontwikkelaars hebben. RageSquid bewijst met Action Henk dat zij zich hieronder kunnen scharen.