Nieuws/Binnenland
92281247
Binnenland

Maatregelen bij fitness

Starbucks en Fit For Free nemen maatregelen om corona

Stoppen met high-fives, zegt Fit For Free.

Stoppen met high-fives, zegt Fit For Free.

AMSTERDAM - Sportscholen door het hele land nemen maatregelen om coronabesmettingen tegen te gaan. Branchevereniging NL Actief roept fitnesscentra op om bezoekers te weren die ziek zijn. Bij sportschoolketen Fit For Free worden voorlopig geen high-fives gegeven bij het behalen van sportprestaties. Starbucks gebruikt alleen nog maar wegwerp-bekers.

Stoppen met high-fives, zegt Fit For Free.

Stoppen met high-fives, zegt Fit For Free.

„We willen voorkomen dat we ook maar op een of andere manier bijdragen aan de verspreiding”, laat een woordvoerster van Fit For Free weten. „Medewerkers geven geen high-fives. Ze geven ook even geen hand.”

In de ruim honderd fitnesscentra van Fit For Free en zustermerk Sportcity hangen ook bordjes die bezoekers manen tot handen wassen. Daarnaast controleren instructeurs of instructrices ook extra vaak of fitnessapparatuur wel is schoongemaakt na gebruik.

Concurrent Basic-Fit laat eveneens weten extra aandacht aan hygiëne te besteden. Verder volgt de keten de aanwijzingen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Noord-Italië

Fit For Free gaat qua personeelsbeleid nog iets verder dan volgens het RIVM noodzakelijk is. Alle medewerkers die kort geleden in risicogebieden als Noord-Italië zijn geweest, moeten twee weken thuis blijven. Of dit problemen oplevert voor de bezetting in fitnesszalen, moet nog blijken. „We hebben deze maatregel nét ingevoerd.”

Belangenorganisatie NL Actief adviseert haar leden om bezoekers en werknemers via mededelingen bij de ingang te verzoeken niet binnen te komen als ze ziek zijn. Daarnaast is meer dan anders goede ventilatie belangrijk.

Starbucks

De koffieketen Starbucks Corp neemt geen herbruikbare kopjes of bekers meer aan, als voorzorgsmaatregel tegen de verspreiding van het nieuwe coronavirus. Het bedrijf heeft laten weten dat klanten die een eigen bekertje meenemen wel wat minder betalen, maar ze krijgen wereldwijd toch weer wegwerpservies.

Een heleboel van dergelijke koffiebars en koffieketens hebben de afgelopen jaren hun klanten aangemoedigd geen wegwerpbekertjes meer te gebruiken, om de belasting van het milieu te verlichten. Ze zijn meestal van karton met een plastic dekseltje en klanten met een eigen bekertje of thermosbeker betalen iets minder voor hun consumptie.