922999
Binnenland

Huiseigenaren onverzekerd bij brand- en waterschade

Alarm over illegale verhuur

Duizenden particuliere huiseigenaren dreigen zichzelf zwaar te duperen door hun woning illegaal te verhuren.

Hun huis is daardoor onverzekerd bij brand- en waterschade. En banken hebben het recht om op ieder willekeurig moment het huis op te eisen. Bemiddelbureau Tijdelijktweewoningen.nl, de Vereniging Eigen Huis en De Bond voor Verzekeraars luiden hierover de noodklok.

Hoewel keiharde cijfers ontbreken, schat Eric Maurer van Tijdelijk Twee Woningen dat er momenteel zeker 15.000 huiseigenaren zonder toestemming van de bank een woning verhuren. In veel gevallen gaat het om schrijnende situaties van mensen die door omstandigheden met twee onverkoopbare koopwoningen zitten. Om de lasten te drukken, proberen ze een woning te verhuren.

Maurer noemt de situatie alarmerend, niet in de laatste plaats omdat zijn stichting maandelijks met de gevolgen te maken heeft. „Iedere maand sturen banken en verzekeraars tientallen huiseigenaren naar ons door om de verhuursituatie te repareren. Maar vaak is er dan al sprake van schade aan de woning, die niet wordt vergoed door een verzekeraar.”

Horrorverhalen

Bij de Vereniging Eigen Huis zijn ook horrorverhalen bekend, bevestigt zegsman Hans André de la Porte. „Je hoort nog wel eens dat mensen hun huis zonder het te weten aan criminelen hebben verhuurd. Blijkt er opeens een wietplantage in het huis te zijn ondergebracht, met alle schade van dien.”

Wie volgens het boekje zijn huis wil verhuren, dient conform de leegstandswet toestemming te vragen bij gemeente, bank en verzekeraar. Het gaat dan om korte verhuur waar een aantal strikte regels aan zijn verbonden. Zo moet het huis voor verkoop bestemd zijn en de minimale huurtermijn is zes maanden.