Nieuws/Binnenland
923282
Binnenland

NVU naar rechter om demonstratieverbod

De Nederlandse Volks Unie NVU stapt naar de rechter over het demonstratieverbod in de Haagse Schilderswijk. Dat heeft Constant Kusters, voorman van de extreem-rechtse partij, vrijdag gezegd. Om de kwestie bij de bestuursrechter te brengen kondigt de NVU een demonstratie door de Schilderswijk aan op 20 september.

Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag kondigde donderdagavond een demonstratieverbod van 2 maanden af voor de onrustige wijk. Daardoor kan een aangemelde demonstratie van Pro Patria op 20 september niet doorgaan. Volgens de NVU, die al veel vaker met dit soort zaken te maken heeft gehad, is zo'n verbod juridisch niet houdbaar.

Demonstraties van de NVU werden jarenlang verboden of verwezen naar een afgelegen industrieterrein. Maar in 2005 haalde de rechter in Arnhem een streep door dat beleid. De NVU mocht in het centrum van Arnhem demonstreren, omdat vrijheid van meningsuiting en het recht op betoging grondwettelijke rechten zijn die zwaarder wegen dan vrees voor wanordelijkheden. Er moeten ook heel zware argumenten zijn om de voorgenomen route te verbieden.

Otto Adang, lector openbare orde en gevaarbeheersing van de Politieacademie in Apeldoorn zei woensdag nog dat zelfs een aangekondigde tegendemonstratie onvoldoende reden is om een betoging te verbieden. Volgens Adang is het wel mogelijk om voorwaarden aan een demonstratie te stellen en dat heeft Van Aartsen volgens hem gedaan. „Er mag wel gedemonstreerd worden in Den Haag, maar niet in de Schilderswijk.”

Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters waarschuwt dat er een directe relatie moet bestaan tussen maatschappelijke onrust en voorwaarden of een verbod. „Een extreem rechtse demonstratie vlak na een brand in een moskee kan voldoende grond zijn voor een verbod in die wijk, maar zo'n demonstratie enige tijd later mag wel.” Een burgemeester kan wel naar een noodverordening of een noodbevel grijpen om de politie meer armslag te geven.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nl_NL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));Bericht door NVU.