923412
Binnenland

Nederland heeft geen materieel meer over

Tandeloos tegen ISIS

De militaire bijdrage tegen ISIS die het kabinet overweegt, zal noodgedwongen beperkt blijven. Nederland heeft geen helikopters beschikbaar en zit ook krap in andere transportvoertuigen. Die worden al ingezet bij andere brandhaarden, zoals in Mali.

Dat er wereldwijd zo veel conflicten zijn, zorgt ervoor dat het kabinet na jarenlange bezuinigingen op Defensie komend jaar niet nog meer wil bezuinigen, meldt minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) in een brief aan de Kamer. Of er meer geld bij komt, hangt van de begrotingsonderhandelingen af. Die beginnen volgende week.

Volgens de PvdA-bewindsman is ISIS ’vermoedelijk verantwoordelijk’ voor zeer ernstige internationale misdrijven, zoals volkerenmoord. Eerder hamerde vooral CDA-Kamerlid Omtzigt erop dat Timmermans moest erkennen dat er sprake is van genocide. Dat stempel zou internationaal optreden noodzakelijk maken.

Het kabinet wil zo ver niet gaan, omdat het aan de rechter is om te beoordelen of er echt genocide plaats heeft gevonden, maar de verdenking is volgens Timmermans genoeg om tot actie over te gaan.

Als de veiligheidssituatie zo slecht blijft „sluit het kabinet niet uit dat Nederland in enige vorm ook een bijdrage zal leveren”, schrijft Timmermans. Het zou bijvoorbeeld kunnen gaan om scherfvesten en nachtkijkers.