Nieuws/Buitenland
923799466
Buitenland

Britse premier van plan naar regio rond Oekraïne te reizen

LONDEN - De Britse premier Boris Johnson is van plan volgende week naar de regio rond Oekraïne te reizen, al is nog niet bekendgemaakt waar hij precies naartoe gaat en wanneer. Ook is Johnson van plan een telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin te voeren.

„De minister-president is vastberaden om de diplomatieke pogingen te versnellen en afschrikkende maatregelen te versterken zodat een bloedbad in Europa voorkomen kan worden”, zegt een woordvoerder namens Johnson.

Eerder had Groot-Brittannië al gewaarschuwd voor strenge sancties in het geval Rusland Oekraïne zou binnenvallen. Naar verwachting komt de Britse regering maandag met verdere mededelingen op dat vlak.

De spanningen rond Oekraïne lopen al maanden op en Rusland heeft meer dan 100.000 militairen bij de Oekraïense grens paraat staan. Poetin beschuldigt het Westen ervan de veiligheidszorgen van Rusland in Oost-Europa, waaronder de aanwezigheid van westerse troepen in het gebied, niet serieus te nemen. Maar Poetin zegt ook nog bereid te zijn tot diplomatiek overleg.

Eerder op vrijdag had de Franse president Emmanuel Macron een telefoongesprek met Poetin. Daarna zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian dat „de bal nu in het Russische kamp ligt.”