Nieuws/Binnenland
924173885
Binnenland

OM: uitlevering Saïd R. gaat nog maanden duren

ROTTERDAM - Het gaat waarschijnlijk nog maanden duren voor Saïd R., de vermeende rechterhand van Ridouan Taghi, in Nederland is. R. werd eerder deze maand aangehouden in Colombia.

Het uitleveringsverzoek wordt momenteel voorbereid, laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie weten. Als dat verzoek aan Colombia is gedaan, hangt het van de autoriteiten daar af hoe snel het kan gaan. Ook belangrijk is of R. meewerkt aan zijn uitlevering. Als hij dat niet doet, kan het proces veel langer gaan duren. Een woordvoerder van het OM verwacht dat we maanden verder zijn tot de uitlevering rond is.

De 47-jarige R. wordt gezien als de man naast vermeend onderwereldkopstuk Taghi - die nadrukkelijk met achternaam genoemd wil worden. Hij werd eind vorig jaar opgepakt in Dubai. Na zijn arrestatie was hij heel rap in Nederland. Dat kwam omdat Dubai hem als ongewenst vreemdeling het land had uitgezet.

Taghi en R. worden verdacht van meerdere liquidaties en pogingen daartoe. Ze zijn hoofdverdachten in het grootscheepse liquidatieonderzoek Marengo, dat in 2017 op gang kwam, nadat Nabil B. zich als kroongetuige bij justitie had gemeld. Na een ’vergismoord’ in januari 2017 in Utrecht, waarvan een goede bekende van hem het slachtoffer werd, kreeg B. wroeging en liep hij over.

Megaproces Marengo

Volgende week en begin maart zijn nieuwe zittingen in dit megaproces gepland. Op 6 maart zal Taghi zich voor het eerst in de rechtbank moeten melden. Zijn advocaat heeft al laten weten dat hij daar waarschijnlijk niet bij zal zijn.

Wanneer R. voor het eerst in de rechtbank zal verschijnen, is nog niet duidelijk. Voor zover bekend heeft R. nog geen advocaat in Nederland. Eerder verleende de rechtbank verstek in zijn zaak, wat zoveel betekent als dat zijn strafzaak buiten zijn aanwezigheid is begonnen. Voor Taghi gold hetzelfde.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo