Nieuws/Binnenland
924293
Binnenland

Van Aartsen weigert vakantie af te breken

Terwijl Den Haag volgens burgers en lokale politici 'in brand staat', is burgemeester Jozias van Aartsen niet van plan zijn vakantie in Frankrijk af breken. Ondanks kritiek op zijn beleid en de gebeurtenissen in de Schilderswijk van afgelopen zondag maakt hij zijn zomerverlof af. Tot komend weekeinde wordt hij vervangen door locoburgemeester Tom de Bruijn (D66).

Volgens zijn woordvoerder zal Van Aartsen na terugkeer „eerst alle feiten op een rij willen hebben. Pas daarna zal hij mogelijk reageren, grondig en niet overhaast”.

Van Aartsen wordt onder meer bekritiseerd wegens het niet optreden tegen antisemitische leuzen door sympathisanten van de Islamitische Staat (ISIS) en de situatie en protesten in de Schilderswijk.

De demonstratie daar en de ontstane onrust is volgens de woordvoerder voor Van Aartsen geen reden zijn vakantie te onderbreken. „Er zijn 1400 demonstraties per jaar in de stad.” Zijn vakantie werd uitgesteld door de gebeurtenissen rond de MH17. De burgemeester wordt volgens hem adequaat vervangen door zijn loco-burgemeesters Rabin Baldewsingh (PvdA, afgelopen zondag) en De Bruijn (sinds maandag).

De zegsman wil niet zeggen hoe Van Aartsen reageert op kritiek vanuit de politiek (PVV, Groep De Mos) en vanuit diverse media. „Over zijn gemoedstoestand zeg ik niets.” In Elsevier zei de burgemeester eind juli 'diep geraakt' te zijn door aantijgingen dat hij tijdens een Gaza-demonstratie anti-Joodse leuzen op zijn beloop zou hebben gelaten.

Dat tegen de zin van de bewoners van de Schilderswijk door de gemeente is toegestaan dat afgelopen maandag een 'mars van de vrijheid' door hun straten werd gehouden, is volgens de gemeente Den Haag onontkoombaar. „Je moet zwaarwegende redenen hebben om een demonstratie niet door bepaalde straten te laten gaan”, aldus Van Aartsens woordvoerder.

Uiteindelijk besloot de ME in te grijpen om een confrontatie tussen demonstranten en sympathisanten in de Haagse wijk te voorkomen. Zes mensen werden aangehouden omdat zij met stenen gooiden.