Nieuws/Binnenland
924397
Binnenland

Den Haag in paniek

De ongeregeldheden in de Schilderswijk van afgelopen weekeinde zijn onaanvaardbaar, zegt VVD-minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) in een sterke veroordeling. Het stadsbestuur van Den Haag blijft ondertussen angstwekkend stil. Burgemeester Jozias van Aartsen komt opnieuw niet terug van vakantie en een voorgenomen verklaring van het stadhuis blijft wederom uit.

Lokale politici zijn in paniek nu de stad tijdens ’hun’ zomerreces in brand staat. Groep De Mos druipt teleurgesteld af omdat niemand in is voor een spoeddebat. De PVV schreeuwt herhaaldelijk om het vertrek van Van Aartsen. Coalitiepartijen beperken zich tot pogingen hun stadsbestuurders te beschermen. De PvdA reageert alleen via een weblog. D66-voorman Dander is uiterst voorzichtig: „Het is zoeken naar een goede manier om met deze situatie om te gaan. Na de vakantie rustig kijken wat er nog meer kan worden gedaan. Er is absoluut iets aan de hand, maar laten we het niet groter maken dan het is.”

De lijst met incidenten in de ’internationale stad van vrede en recht’ wordt iedere week langer: weggepeste psychiatrische patiënten, fans van terreurorganisatie ISIS die dromen van een kalifaat in de Schilderswijk, openlijke Jodenhaat, geweld tegen journalisten en demonstranten met als klap op de vuurpijl extreemrechtse leuzen. Het stadsbestuur was wekenlang in de almaar toenemende chaos totaal onzichtbaar. Slechts een keer kwam een summiere verklaring.

Extra pijnlijk waren de proactieve optredens van de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam.