Nieuws/Buitenland
924431
Buitenland

VN benoemen onderzoekscommissie Gazaoorlog

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft maandag een commissie benoemd die mogelijke oorlogsmisdaden in het conflict rond de Gazastrook de afgelopen weken moet onderzoeken. Voorzitter wordt William Schabas, hoogleraar internationaal strafrecht aan de universiteit Leiden. Eveneens lid wordt de Brits-Libanese advocate Amal Alamuddin, de verloofde van de Amerikaanse acteur George Clooney.

Ook Alamuddin is in Nederland geen onbekende. Zij werkte eerder bij het Internationaal Gerechtshof, het hoogste juridische orgaan van de VN in het Haagse Vredespaleis, en bij het eveneens in Den Haag gevestigde Joegoslavië-Tribunaal. Ook werkte zij bij het Hariri-Tribunaal in Leidschendam, dat politiek geweld in Libanon onderzoekt. Momenteel staat zij de ex-chef van een geheime dienst van de Libische oud-dictator Kaddafi bij in zijn rechtszaak voor het Internationaal Strafhof (ICC).

Het derde lid van de commissie is de Senegalese jurist Doudou Diène. De commissie heeft tot maart 2015 de tijd verslag uit te brengen.