Nieuws/Binnenland
924840
Binnenland

ProRail ontwart ’spoorspaghetti’

Reizigersclub Voor een Beter OV heeft grote twijfels bij de grootschalige werkzaamheden die spoorbeheerder ProRail dit weekend in Utrecht uitvoert en het treinverkeer ernstig verstoort.

Gisteren was de eerste dag van de uitgebreide modernisering. De werkzaamheden rond Utrecht CS moeten voor een betere doorstroming van het treinverkeer zorgen. Zo wordt de sporenspaghetti ’ontward’ en zal het aantal wissels worden teruggebracht.

In een brief aan de directeur waarschuwt Voor een Beter OV dat het weghalen van de wissels het treinverkeer veel minder flexibel maakt. Zo kunnen treinen minder makkelijk langs stremmingen worden gereden.

Tot volgende week zondag ligt het verkeer rondom het grootste spoorknooppunt van Nederland voor een groot deel plat, tot grote ergernis van sommige reizigers. Drommen mensen staan naar de digitale informatieborden in de stationshal te staren. ’Rijdt niet’ is de vermelding bij vele bestemmingen. Een dame slaakt een diepe zucht. „Waarom kan niemand me vertellen hoe ik in Nijmegen moet komen?”

„Wij verlangen van ProRail dat de resterende wissels, bovenleidingen en seinen rondom station Utrecht storingsvrij zullen functioneren. Anders zal het treinverkeer in Utrecht en wijde omstreken nog vaker vastlopen en stilvallen dan nu reeds het geval is, hetgeen wij voor de reizigers absoluut onaanvaardbaar vinden”, reageert Voor een Beter OV.

ProRail vernieuwt twee kilometer spoor ten noorden van het station waardoor vele treinen niet kunnen rijden. Reizigers moeten omreizen, extra overstappen of de bus naar hun bestemming nemen.Sjors de Heuvel en Daphne Wouts klagen dat ze hun aansluiting op de trein naar Tiel gemist hebben. „We zijn minstens een halfuur later thuis”, verzucht Sjors. „Gelukkig hebben we geen belangrijke afspraak staan.” Even verderop zit een gespannen Sonia Miguel. Haar pubers gaan voor het eerst alleen met de trein. Ze wacht hen op. „Ik hoop dat het hen allemaal gaat lukken. Maar ik maak me nog meer zorgen over onze reis naar Schiphol komende week. Als we dan het vliegtuig maar halen...”