Nieuws/Binnenland
924926
Binnenland

Fors minder truckers vast bij grenzen Rusland

Het aantal Nederlandse vrachtauto's dat vaststaat bij de grensposten in Rusland als gevolg van het importverbod op voedingsmiddelen is afgenomen tot minder dan 100. Vrijdag waren het er nog meer dan 400. Dat laat Godfried Smit van verladersorganisatie EVO zaterdag weten.

„Veel verladers hebben eieren voor hun geld gekozen. Het aantal Nederlandse trucks met sanctiegoederen is fors afgenomen”, zegt Smit. De wachttijden bij de 15 douanekantoren aan de grenzen zijn volgens hem wel opgelopen, tot soms meer dan een dag. Dat is het gevolg van aangescherpte controles door douaneambtenaren. „Ze zijn bang dat er gesjoemeld wordt met documenten en goederen”.

In totaal staan er volgens Smit nog 1000 tot 1500 vrachtwagens uit Europese landen in de file om bij de Russische douanekantoren te kunnen komen.

Vrijdag ontstond een grote chaos bij de grensposten als gevolg van de importsancties, met lange files en truckers die werden teruggestuurd. EVO adviseert haar leden voorlopig niet meer richting Rusland te rijden.