Nieuws
924951
Nieuws

Consument plukt vruchten boycot

Op de markt zal vanaf vandaag, maar vooral vanaf maandag, een stortvloed aan zomerfruit en groente tegen ontzettend lage prijzen worden aangeboden.

Dat verwacht Henk Achterhuis, voorzitter van de belangenclub van de Nederlandse marktkooplui. Vooral producten die ons land veel naar Rusland uitvoert zullen extreem goedkoop worden. Dat zijn onder andere peren, rode paprika’s, tomaten en komkommers. „Van een aantal van deze producten van de Nederlandse oogst gaat liefst 60 procent naar Rusland. Dat is zo veel. Daar valt niet tegenop te eten”, aldus een marktinkoper in het oosten van het land.

De prijzen zijn gisteren op de veilingen in elkaar gezakt als gevolg van de Russische boycot op Europese landbouwproducten.

De Haagse marktkoopman Herman Kerver voorspelt dat de prijzen vandaag al met zo’n 30 procent zullen dalen. „Maandag zal dat nog verder zakken.”

Bij supermarkten zal het zo’n vaart niet lopen. Jumbo en Albert Heijn, samen goed voor 55 procent van alle supermarktomzet, hebben aangegeven dat ze vastzitten aan langlopende contracten met tuinders en boeren. „Maar als er andere supermarkten zijn die groente en fruit wel tegen een lagere prijs aanbieden, zullen wij onze prijs daar conform onze spelregels op aanpassen”, laat Jumbo weten.