Nieuws

Israëlische filmproducent Golan overleden

Op 85-jarige leeftijd is vrijdag de Israëlische filmproducent en regisseur Menahem Golan overleden. Dat heeft de Israëlische krant Haaretz gemeld.

Als jonge man diende Golan als piloot bij de Israëlische luchtmacht. Met zijn neef Yoram Globus begon hij in de jaren 60 een filmproductiebedrijf, dat successen boekte in Israël en soms ook daarbuiten. Met geld dat de neven verdienden met onder meer de films The Happy Hooker en Texas Chainsaw Massacre II, namen ze het noodlijdende Amerikaanse filmconcern Cannon over en betraden ze eind jaren 70 de internationale markt. Ze telden veel geld neer voor sterren als Sylvester Stallone, Meryl Streep, John Cassavetes, Jean Luc Godard en Robert Altman.

Door de overname van Cannon werden Golan en Globus ook eigenaar van onder meer de Tuschinski-bioscoop in Amsterdam.

Eind jaren 80 ging het bergafwaarts met Cannon en werd het verkocht. Golan begon nog een nieuw filmbedrijf, maar dat was geen lang leven beschoren. Daarna verhuisde hij terug vanuit Amerika naar Israël, waar hij zich bezighield met het regisseren van films die weinig lovende kritieken kregen.

Op het Filmfestival van Cannes was dit jaar nog de documentaire The Go-Go Boys te zien, over de Cannon-jaren van Golan en Globus.