Nieuws/Binnenland
924996
Binnenland

Nederlander stelt zwangere 15-jarige tentoon

De Nederlander Dries Verhoeven heeft vrijdag opzien gebaard door in een vitrine in de binnenstad van de Noord-Duitse stad Hamburg een hoogzwanger 15-jarig meisje tentoon te stellen. Het meisje zat uren in een met plastic ballen gevulde vitrine en draaide elk kwartier met haar heupen op popmuziek.

Verhoeven wil erop wijzen dat het niet normaal is dat vrouwen in het Westen op veel hogere leeftijd kinderen krijgen. De zwangere is een van de tien provocerende scènes van Verhoevens project 'Ceci n'est pas - 10 uitzonderingen op de regel', die deze week in Hamburg te zien zijn.

Wie niet naar Hamburg wil reizen om het werk van Verhoeven (Oosterhout, 1976) te bewonderen, kan naar het Stedelijk Museum in het centrum van Den Bosch gaan. Daar is tot 1 september zijn nieuwste project Homo Desperatus (De wanhopige mens) te zien. In een enscenering van menselijk lijden in de 21e eeuw maakte de bezoeker een wandeling langs 44 maquettes van brandhaarden en rampplekken in de wereld. In elke vitrine woont een mierenkolonie.