Nieuws
925065
Nieuws

Rabobank op Argentijnse grill om Libor

Rabobank moet aan de bak om een Argentijnse megaclaim van zich af te houden als gevolg van de Liborfraude, waaraan de bank jarenlang meedeed.

Afgelopen april heeft de Argentijnse financiële consumentenorganisatie Consumidores Financieros (CF) de Utrechtse bank gedaagd voor de rechtbank in Buenos Aires. Rabobank bevestigt de claim te hebben ontvangen.

Andere zakenbanken

Behalve tegen Rabobank heeft CF gelijksoortige claims ingesteld tegen de zakenbanken Deutsche Bank, UBS, JP Morgan, Société Générale en Barclays.

Miljarden

De claim van de Argentijnse consumentenorganisatie beloopt minimaal $2 miljard, zo meldt voorzitter Luis Maria Gonzalez schriftelijk aan deze krant, maar kan zelfs oplopen tot $5 miljard, meldt advocaat dr. Oswaldo Prato van CF. De claim is onder meer gebaseerd op manipulatie van de Liborrente door Rabobank en de schade die beleggers hebben geleden die hebben geïnvesteerd in een Argentijnse overheidsobligatie uit 2002. Deze $17,5 miljard grote BODEN 2012-obligatie was gekoppeld aan het Libortarief. Maar ook andere beleggers kunnen claimen dat hun investeringen geschaad zijn door de Libormanipulaties van Rabobank

Een woordvoerder van Rabobank bevestigt de ontvangst van de Argentijnse claims, maar wil er inhoudelijk niet op ingaan. De bank heeft eerder bekend gemaakt in de VS te zijn gedaagd in ruim veertig collectieve rechtszaken.

Bekijk ook de video: Spaarders hoeven zich geen zorgen te maken