925119
Binnenland

Marokkaanse jeugd leert hoe ze agenten kunnen dwarszitten

Sarren met subsidie

Stichting Aknarij West wapent Marokkaanse jongeren tegen de politie. Ze krijgen tijdens de cursus ’Straatrecht’ tips en trucs hoe ze agenten kunnen dwarszitten, concludeert de VVD na onderzoek naar subsidies aan welzijnsorganisaties.

Gemeenteraadslid Rik Torn dient vandaag schriftelijke vragen in over de kwestie.

In juni 2014 organiseerde Aknarij West een Straatrechttraining. Op de website van Aknarij staat: ’Straatrecht is een training voor jongeren die vaak met de politie in aanraking komen – of dat nu terecht of onterecht is. Moet je altijd een identiteitsbewijs tonen als je daarom wordt gevraagd? Mag een agent je fouilleren? Wat kan je aan een agent vragen?’

„Als de training daadwerkelijk de omgang tussen jongeren en de politie zou bevorderen zou het wellicht een positieve bijdrage aan de stad kunnen leveren, maar de Facebookpagina van Straatrecht geeft de indruk dat met de training een groep al dan niet probleemjongeren extra munitie wordt geboden om het werk van de politie moeilijker te maken, bijvoorbeeld met ’tips’ om de politie te filmen tijdens haar werk of het advies om nooit iets tegen de politie te zeggen als je wordt aangehouden. De politie lijkt daarmee door Aknarij niet als vriend maar als vijand te worden neergezet”, aldus Torn.

Tevens haalt Torn een actie uit 2013 aan waarin de achterban van Aknarij wordt opgeroepen bezwaar te maken tegen het beleid van minister Asscher om uitkeringen die in het buitenland worden uitgekeerd aan te passen aan de kosten van levensonderhoud van dat betreffende land. Voor Marokko zou dat neerkomen op een korting van 40%.

Stichting Aknarij richt zich op inwoners van Amsterdam met een Marokkaanse achtergrond. In 2013 en 2014 kreeg de club €37.976 subsidie. „Wij werken samen met stichting Doetank/Straatrecht en wij streven er juist naar om jongeren niet mondiger te maken. Door het volgen van deze training zal duidelijker zijn wat hun rechten en plichten zijn. Voor deze training zal geen subsidiegeld van Aknarij gebruikt worden. Subsidiegeld van Aknarij zal uitsluitend gebruikt worden voor activiteiten die zijn overeengekomen met de Gemeente Amsterdam”, reageert Aknarij.