Nieuws/Binnenland
925166
Binnenland

'Nieuwe recessie door boycot'

Het conflict met Rusland dreigt te escaleren. De wederzijdse economische sancties kunnen gemakkelijk ontaarden in een boycotoorlog. Zelfs een militair conflict is niet uitgesloten.

Escalatie van de sancties duwt Nederland terug in een recessie. De Europese sancties zijn volgens minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) slechts een eerste stap.

Experts vrezen dat een sanctieoorlog uit de hand gaat lopen, zo zeggen ze tegen De Telegraaf. „Dit leidt mogelijk tot een stapeling van sancties en dan loopt het echt uit de klauwen en kan het ontaarden in een militair conflict”, zegt Rob de Wijk, directeur van het Haagse Centrum voor Strategische Studies. „Het probleem is dat zowel de EU en de VS als Rusland geen strategie hebben. Als je geen strategie hebt, gaat het mis.”

Positie

Volgens Jaap de Hoop Scheffer, oud-secretaris-generaal van de NAVO, is Poetins positie helemaal niet zo sterk als menigeen denkt. „Hij is een kat in het nauw en die maakt vreemde sprongen. Dat is heel riskant. We zijn nu in een sfeer van oplopende sancties terechtgekomen.”

Het baart De Hoop Scheffer grote zorgen dat de Russische troepenconcentratie aan de grens met Oekraïne is vergroot. „Poetin kan een militaire operatie meteen starten, zonder waarschuwingstijd.” Volgens de oud-NAVO-chef staat de Russische president voor een dilemma. „Militair ingrijpen in Oekraïne kost mensenlevens en geld. Niet ingrijpen zal ertoe leiden dat de Russische bevolking hem onder druk zet iets te doen.”

Een escalatie van het conflict met Rusland heeft grote economische consequenties, zo berekende de Nederlandsche Bank onlangs. Als dit conflict tot een verlies van vertrouwen bij bedrijven en beleggers leidt, schiet de Nederlandse economie weer in een recessie. „Bij uit de hand lopende treiterijen is dit een zeer reëel scenario”, aldus de Groningse hoogleraar internationale economie Steven Brakman. „De effecten van de sancties vallen nu nog mee. Bij escalatie kan de recessie zo één, twee jaar langer duren.”

„Niemand wil een handelsoorlog”, aldus hoofdeconoom Wim Boonstra van de Rabobank. „Maar als het gebeurt, krijg je een vertrouwensbreuk en zakken investeringen en bestedingen weg.”

Lees meer: Escalatie boycotstrijd bedreigt pril herstel